chtěla jsem upéct klasický štrúdl, ale pak jsem si vzpomněla na jablkový koláč, který už jsem dlouho nedělala ...
... originál receptu najdete zde. Poprvé jsem tento koláč dělala přesně podle návodu a byl moc sladký. Proto nedodržuju množství cukru a skořice, vše dávám přiměřeně a horní díl jen potřu rozšlehaným vajíčkem ...
... můj upravený recept:
těsto:
300 g hladké mouky
200 g másla
špetka soli
50 ml polotučného mléka
náplň:
5 jablek
třtinový cukr
rozinky
skořice
... smícháme mouku, máslo a špetku soli. Až se vytvoří hrudky, přidáme mléko a promícháme. Poté těsto přendáme na pomoučenou pracovní plochu, propracujeme a rozdělíme na dvě části ...
... jablka nakrájíme na středně silné plátky ...
... z dvou třetin těsta vyválíme tenký plát (asi o 1 - 2 cm větší, než je forma). Rozprostřeme na dno pečicí formy a okraje těsta přitlačíme ke stěně. Poklademe jablky, posypeme cukrem, skořicí a rozinkami. Celý povrch překryjeme vyválenou druhou polovinou těsta. Přečnívající okraje odkrojíme. Povrch koláče potřeme rozšlehaným vejcem, propícháme vidličkou a dáme péct do předehřáté trouby na 150 °C asi 45 až 50 minut dozlatova ...
... když jsem v nadpise zmínila hrušky, na oběd byly ty stále stejné tvarohové knedlíky, které dělávám s hruškami ...
... přeji krásnou podzimní neděli 😃...
Danka
Vypada hezky. A hruskove knedliky me nikdy nenapadly, pritom to musi byt dobrota. M.
OdpovědětVymazatHruškové knedlíky znám od dětství, ale vím, že je všichni neznají. Jsou skvělé, jen je nerada dělám, kulaté ovoce se lépe balí ;-). D.
VymazatAni já jsem knedlíky s hruškami nikdy nedělala a ani nepamatuji, že by je děávala mamka. Takže určitě zkusím a nepochybuji, že budou chutnat. Že mne to nikdy nenapadlo? !!!
OdpovědětVymazatMěj se hezky!
Hanka
Jsou výborné, jenom se o trochu hůře dělají :-) Hezký večer Hani, D.
VymazatDani, hruškové knedlíky jsem ještě nejedla :-) A koláč vypadá k nakousnutí! Ke kafíčku bude perfektní. Hezkou neděli, K.
OdpovědětVymazatKoláč mizí rychlosti blesku :-) Krásný večer, D.
VymazatStejně jako ostatní jsem hruškové knedlíky ještě nejedla. Já vlastně vždycky jedla hrušky jen "syrové" (nebo v podobě povidel, která dělávala manželova maminka). Až minulý týden jsem z nich dělala koláč z tvarohem. Jablečný koláč byl určitě dobrý (koukala jsem na původní recept a tvá úprava s potřením vajíčkem a ubráním cukru se mi líbí víc ;-))
OdpovědětVymazatDala jsem tam jenom jednu lžíci třtinového cukru a stejně mi přišel strašně sladký - asi jablka byla taky sladká :-)) Hrušková povidla znám jenom z frgálů ...
VymazatKoláč je skvělý a hlavně jednoduchý. Knedlíky s hruškami jsem ještě nezkoušela, ani mne vlastně tahle kombinace nenapadla. Ale proč ne.
OdpovědětVymazatHenrieta
Koláč je opravdu celkem rychlovka, i na snědení :-)) Krásné dny D.
VymazatAle to je zase chutný článek a pro nás milovníky sladkého jako dělaný :) Úplně se mi sbíhají sliny :))
OdpovědětVymazat:-)) ještěže jde ten cukr ubrat ;-)
Vymazat