středa 24. února 2016

... kulaté gnocchi ...

... když mám náladu "umazat"se od těsta, tak dělám gnocchi. Recept tady. Dělat malinkaté válečky zabere spoustu času ...


 ... tak jsem si práci urychlila a dělám z tohoto těsta knedlíky, nebo noky? :-) ...


... jsou výborné se špenátem, ale to kluci neradi ...


... nebo jenom s restovanou anglickou slaninou, to už oba snědli bez řečí ...


Ingredience

    • 1 kg moučných brambor
    • 3 velká vejce, ušlehaná
    • 300 g hladké mouky nebo méně – přesné množství závisí na druhu brambor

Příprava jídla

1. Uvařte brambory Ve velkém hrnci uveďte do varu vodu, osolte ji a vsypte celé, neloupané, ale pečlivě očištěné brambory. Stáhněte plamen a vařte je deset až patnáct minut. Pak je otestujte špičkou nože – měl by se setkat s jistým odporem. (Pokud do brambory snadno zajede, jsou už převařené.) Berte je do utěrky a rychle loupejte, protože jak chladnou, stávají se hutnějšími a noky z nich by byly těžké.

2. Provětrejte je Pomocí ručního mlýnku brambory umelte přímo na pracovní plochu, a to dvakrát. Druhé mletí zajistí, že bude výsledkem stejnorodá směs (žádné větší kousky), která se také výborně provzdušní. Jestli nemáte mlýnek, použijte pákový lis na brambory; aby však měly správnou konzistenci, je v něm brambory nutné prolisovat třikrát.

3. Smíchejte suroviny na těsto V hromádce prolisovaných brambor vytvořte důlek a vlijte do něj vejce. Poprašte trochou mouky a začněte zpracovávat; občas přidejte mouku, ale šetřete jí – prim mají hrát brambory! Pracujte pečlivě, ale rychle – výsledek by měl připomínat křehké těsto na koláč, nikoli gumovitou hmotu.

4. Správná konzistence Měli byste získat měkké, tvárné těsto, které nelepí, a přesto dobře drží pohromadě. Rozhodně se vyvarujte výrazného propracovávání, jako kdybyste zadělávali třeba domácí chléb nebo pružné těsto na nudle. Gnocchi by přílišným hnětením a zapracováváním mouky ztratily lehkost. Až budete mít dojem, že jste se přiblížili k ideálu, proveďte naši zkoušku (viz Tipy Apetitu).

5. Vyválejte těsto Nejprve ho rozdělte na tři části. Každou z nich vyválejte na mírně pomoučené ploše na dlouhý, úzký váleček tloušťky palce. I tady platí: pracujte co nejrychleji. Během vyvalování budete váleček také trochu natahovat. 

6. Rozdělte a panujte Váleček těsta teď rozkrájejte na kousky velké jako palec. V tuto chvíli je prakticky hotovo a leckdo také už hází nočky do vody. Ale další tvarování a vzorování utvoří v nočku jednak prohlubeň, jednak strukturovanou stranu, takže omáčka na něm lépe drží. A také vytvoří z bezejmenného kousku těsta pravý ‚gnocco‘, tedy noček.

7. Vytvarujte gnocchi Každý kousek s citem vyválejte v mouce, uchopte palcem a ukazováčkem, lehce zmáčkněte, aby se mírně prohnul, a z jedné strany vytvořte efektní vzorek – jednoduše na nok obtiskněte obrácenou vidličku. Hotovými gnocchi poklaďte lehce pomoučenou pracovní plochu.

8. Uvařte je Ve velkém hrnci uveďte do varu vodu a osolte ji. Postupně do ní vkládejte nočky (jenom tolik, kolik naberete). Když se dotknou vody, vydají zvuk jako při líbání... není to nádhera? Vařte je dvě minuty; nabobtnají a vyplavou na povrch, odkud je seberte děrovanou naběračkou. Ochutnejte; pokud jsou ‚soffici e leggeri‘ (měkké a lehké), máte svou ,italskou maturitu‘ úspěšně za sebou!

4 komentáře:

  1. Milujeme gnocchi, se špenátem, se sýrovou omáčkou, se zelím.
    Ale vždycky jsem je kupovala, nevím proč jsem si myslela, že příprava je složitá.

    Recept vyzkouším, díky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Se zelím neznám, jinak ano :-) Jsou dobré a jemnější než kupované. Ať se povedou :-)

      Vymazat