sobota 14. července 2018

... oblíbená bublanina ...

hodně jsem si oblíbila letošní nový recept na bublaninu. Psala jsem o ni tady. Už jsme ho měli několikrát s rybízem ...



... s třešněmi ...



... i jahodami ...


... vyhovuje mi velikostí na malý plech (cca 26x21 cm). Je to tak akorát k jednomu odpolednímu kafíčku a na snídani :-) ...

Recept:
Ingredience

120 g polohrubé mouky (dala jsem půl klasické, půl špaldové)
100 g cukru krupice (stačí, i tak je to sladké ;-)) 
4 vejce pokojové teploty (žloutky a bílky zvlášť)
trochu prášku do pečiva bez fosfátů
špetka soli
500 g třešní (taky jsem je nevypeckovala :-))
cukr moučka na poprášení po upečení

máslo na vymazání a polohrubá mouka na vysypání formy

Horkovzdušnou troubu předehřeji na 150 °C, formu vymažu máslem a vysypu moukou.
Do bílků dám špetku soli a vyšlehám z nich pevný sníh. Postupným přisypáváním zašlehám cukr. Přidám žloutky a nakonec vmíchám mouku. Těsto rozprostřu do formy a pokladu třešněmi. Peču 40-45 minut (doporučuji zohlednit zkušenosti s vlastní troubou).

Po upečení a vychladnutí zapráším moučkovým cukrem.

... mějte krásný den ... 

Danka

12 komentářů:

  1. Jo,jo, je období takového pečení.Hned bych se teď dala pozvat, mám totiž ke snídani kousek něčeho takového ráda :-).
    Hezký víkend, Dani!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) na snídani to mám taky ráda :-) Hezký víkend Hani, D.

      Vymazat
  2. Na bublaninu najde člověk tolik receptů 😊 Tenhle vypadá taky lákavě. Mňam.
    Měj se moc hezky, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě tolik receptů, i vlastní od maminky a babičky, ale až tenhle je přesně takový, jaký jsem sháněla. Krásný den Petro, D.

      Vymazat
  3. Třešňová bublanina je stejně nej... A ta tvá vypadá moc dobře. Taky dost často peču do malého pekáčku, pro nás dva je to až až. Jen když má dorazit syn, sáhnu někdy po větším (a beru pak ještě kolegyním do práce)
    Hezkou neděli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš pravdu Stáňo. Rybízovou mám hned na druhém místě ;-) Bublaninu peču jenom pro sebe, nikdo ji nechce :-( Tuhle velikost mám i na čtyři dny. Hezkou neděli D.

      Vymazat
  4. Vyzkouším s rebarborou, děkuji za receptík Danko :-) Měj krásné letní dny, Ivana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přemýšlím ještě o meruňkách ;-) Ať se podaří, hezké dny Ivi, D.

      Vymazat
  5. Dani, vypadá báječně a hlavně je skvělý ten malý pekáček. Já peču na velký a pak to dojídám sama. :o)
    Přeji krásné dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si tenhle sním taky sama. Rybíz je prý moc kyselý (Bertík) a nemá to posypku (manžel). Ale tahle velikost na pár dnů mi nevadí ;-) Hezký večer Dášo, D.

      Vymazat
  6. Vypada krasne, hezky si to leto zprijemnujete:-). M.

    OdpovědětVymazat