čtvrtek 16. dubna 2020

... palačinky ...

palačinky jsou asi jedním z prvních jídel, do kterých jsem se co by náctiletá pustila. Na střední škole jsem nechodila na obědy, protože ve škole nebyla jídelna, byl tam jenom bufet. Obědy byly sice zajištěny v nedaleké hospodě, ale ta se mi nelíbila a protože maminka tenkrát vařila i pro taťku, obědy jsem mívala doma. Na palačinky jsem mívala chuť docela často a tak mamka, když přišla z práce kolikrát koulela očima, že jsem zase nejedla to, co uvařila, ale palačinky ...


... za těch x let praxe se mi stále nedařilo je udělat tenké, srolovatelné a vláčné ...


... to jsem zvládla až teď, ve skoro ...sáti letech díky skvělému návodu zde a taky proto, že jsem vychytala poměr těsta a pánvičky ...


Ingredience

500 ml mléka
2 vejce
180 g hladké mouky
špetka soli
1 lžička vanilkového extraktu (nemusí být)


Postup

Vajíčka rozšleháme v mléce, přidáme mouku, sůl a vanilku a metličkou vymícháme hladké těsto bez hrudek. Ještě lépe to půjde tyčovým mixérem, těsto bude krásně hladké a nadýchané. Necháme ho 20 minut odpočinout, v mouce se aktivuje lepek a s těstem se bude lépe pracovat (palačinky se během smažení nebudou trhat a budou vláčnější).

Rozpálíme si nepřilnavou pánev, ideálně přímo určenou na palačinky, a potřeme ji kapkou oleje nebo másla. Nalijeme na ni naběračku těsta (moje má 100 ml) a rychlým krouživým pohybem ho rozlijeme po celé pánvi. Jakmile těsto na povrchu zpevní a zmatní (jakoby zaschne), bublinky v těstě popraskají a okraje se začnou lehce odchlipovat, palačinku opatrně obrátíme. Z druhé strany ji smažíme už jen krátce, aby palačinka zůstala jen lehce zlatavá.

Stejně postupujeme i s dalšími palačinkami. Kvalitní pánev už olejem/máslem potírat nemusíme, nebo jen po každé druhé či třetí palačince. Palačinky skládáme na sebe, tím ještě zvláční. 


... vanilkový extrakt jsem nedávala, i tak jsou výborné. V této době, kdy stále nevím co vařit jsme je měli už třikrát. Buď s tvarohem a rozinkami, nebo jahodovou marmeládou ...

... přeji hezké dny ...

Danka

23 komentářů:

  1. Naše dcera je také milovnice palačinek a posledního půl roku už je zvládá úplně sama :-) (teď v dubnu měla 11 let) Tyto zvlášní prázdniny jí asi dají do života nejvíc vaření, protože buď zkouší sama nebo chodí k babičce (bydlíme v jednom domě) ...a myslím, že zítra budou palačinky :-)
    Mějte krásné dny, Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)) šikovná holka. Já už se taky těším na ty další palačinky, ale chci si teď dát pauzu, přece jenom je to smažené (i když na minimu tuku) a taky sladké. Hezké dny Jani, D.

      Vymazat
  2. Dani, vypadaji luxusne! Hned bych si dala. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Marci, ale koukala jsem a taky je umíš :-)))) D.

      Vymazat
  3. I u nás palačinky 100x jinak))))
    Nejoblíbenější jídlo naší Lolinky.
    Poklidný víkend přej. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme Evi, mamka je dělá i na slaný způsob, mám to v plánu ještě takhle. Hezké dny D.

      Vymazat
  4. Danko, dostala jsem na ně chuť :). Jinak u nás je na palačinky přeborník manžel, já je od té doby, co jsem vdaná, snad nedělala ani jednou :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, to je taky řešení, ale manžel se kuchyni vyhýbá jak čert kříži, tak to u nás nehrozí :-))) Hezké dny Stáni, D.

      Vymazat
  5. Danka,
    krásne palacinky, super nafotené, hneď mám na ne chuť :-)
    U nás ich robím celkom často aj ja, ale tiež robievam možno aj častejšie ako bežné, švédsku palacinku na plech, pečiem ju už asi 10 rokov a môj malý ju miluje. Je to rýchle, nenáročné a vynikajúce, vyskúšajte. Myslím, že na nete je na ne recpet, ak nie, pošlem...
    Prajem pohodové dni,
    A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Švédské palačinky vůbec neznám, na recept kouknu. Ještě dělávám císařský trhanec a ten je taky skvělý. Hezké dny Aďko, D.

      Vymazat
  6. Palačinky mám ráda, ale nerada jsem je dělala. Léta jsem chtěla palačinkovač, abych neměla kolem dokola nepořádek. Manžel, ne, ne a ne. A Jednou jsem mu to ukázala v obchodě, takže jo, ale já sám to budu dělat! Voda na můj mlýn a byl chycen. A tak jsem vyhrála. 1 x za 14 dnů máme palačinky, nejen takové ty naše, ale i z jiných druhů mouk. A také z pohankové mouky jak dělávají ve Francii. A i svítky do zeleninové polévky jsou výborné. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem vůbec nevěděla, že nějaký palačinkovač existuje :-))) V je polévce známe taky, dáváme si v Rakousku.Hezké dny Iwko, D.

      Vymazat
  7. Palačinky jsou věčné, Dani. A mám naprosto stejný recept, jen ráda polovinu hladké mouky nahradím pohankovou.
    Jindra

    OdpovědětVymazat
  8. Odpovědi
    1. My taky. Ale musím je omezit, ať se jich nepřejíme :-D Hezké dny Jani, D.

      Vymazat
  9. Myslím, že palačinky nemá rád málokdo. Co já se jich vnoučatům nadělala ! Těsto už dělám od oka :-).
    Měj se fajn!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moje maminka je taky dělá od oka. Já zatím poctivě měřím a vážím :-D Hezké dny Hani, D.

      Vymazat
  10. Nádherné palačinky. Opravdu se Vám daří je dělat takové krásné naducané a na skus podle mne i hebké :-) Tvoříte je v palačinkovači ? Nebo je děláte prostě na klasické teflonce? Určitě mi prosím dejte vědět :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omlouvám se, že odpovídám tak pozdě. Palačinky dělám na klasické teflonce, konečně jsem vychytala poměr množství těsta na velikost pánvičky a hlavně samotné těsto. Děkuji a přeji hezké dny D.

      Vymazat