čtvrtek 16. dubna 2020

... palačinky ...

palačinky jsou asi jedním z prvních jídel, do kterých jsem se co by náctiletá pustila. Na střední škole jsem nechodila na obědy, protože ve škole nebyla jídelna, byl tam jenom bufet. Obědy byly sice zajištěny v nedaleké hospodě, ale ta se mi nelíbila a protože maminka tenkrát vařila i pro taťku, obědy jsem mívala doma. Na palačinky jsem mívala chuť docela často a tak mamka, když přišla z práce kolikrát koulela očima, že jsem zase nejedla to, co uvařila, ale palačinky ...


... za těch x let praxe se mi stále nedařilo je udělat tenké, srolovatelné a vláčné ...


... to jsem zvládla až teď, ve skoro ...sáti letech díky skvělému návodu zde a taky proto, že jsem vychytala poměr těsta a pánvičky ...


Ingredience

500 ml mléka
2 vejce
180 g hladké mouky
špetka soli
1 lžička vanilkového extraktu (nemusí být)


Postup

Vajíčka rozšleháme v mléce, přidáme mouku, sůl a vanilku a metličkou vymícháme hladké těsto bez hrudek. Ještě lépe to půjde tyčovým mixérem, těsto bude krásně hladké a nadýchané. Necháme ho 20 minut odpočinout, v mouce se aktivuje lepek a s těstem se bude lépe pracovat (palačinky se během smažení nebudou trhat a budou vláčnější).

Rozpálíme si nepřilnavou pánev, ideálně přímo určenou na palačinky, a potřeme ji kapkou oleje nebo másla. Nalijeme na ni naběračku těsta (moje má 100 ml) a rychlým krouživým pohybem ho rozlijeme po celé pánvi. Jakmile těsto na povrchu zpevní a zmatní (jakoby zaschne), bublinky v těstě popraskají a okraje se začnou lehce odchlipovat, palačinku opatrně obrátíme. Z druhé strany ji smažíme už jen krátce, aby palačinka zůstala jen lehce zlatavá.

Stejně postupujeme i s dalšími palačinkami. Kvalitní pánev už olejem/máslem potírat nemusíme, nebo jen po každé druhé či třetí palačince. Palačinky skládáme na sebe, tím ještě zvláční. 


... vanilkový extrakt jsem nedávala, i tak jsou výborné. V této době, kdy stále nevím co vařit jsme je měli už třikrát. Buď s tvarohem a rozinkami, nebo jahodovou marmeládou ...

... přeji hezké dny ...

Danka

23 komentářů:

  1. Naše dcera je také milovnice palačinek a posledního půl roku už je zvládá úplně sama :-) (teď v dubnu měla 11 let) Tyto zvlášní prázdniny jí asi dají do života nejvíc vaření, protože buď zkouší sama nebo chodí k babičce (bydlíme v jednom domě) ...a myslím, že zítra budou palačinky :-)
    Mějte krásné dny, Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)) šikovná holka. Já už se taky těším na ty další palačinky, ale chci si teď dát pauzu, přece jenom je to smažené (i když na minimu tuku) a taky sladké. Hezké dny Jani, D.

      Vymazat
  2. Dani, vypadaji luxusne! Hned bych si dala. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Marci, ale koukala jsem a taky je umíš :-)))) D.

      Vymazat
  3. I u nás palačinky 100x jinak))))
    Nejoblíbenější jídlo naší Lolinky.
    Poklidný víkend přej. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme Evi, mamka je dělá i na slaný způsob, mám to v plánu ještě takhle. Hezké dny D.

      Vymazat
  4. Danko, dostala jsem na ně chuť :). Jinak u nás je na palačinky přeborník manžel, já je od té doby, co jsem vdaná, snad nedělala ani jednou :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, to je taky řešení, ale manžel se kuchyni vyhýbá jak čert kříži, tak to u nás nehrozí :-))) Hezké dny Stáni, D.

      Vymazat
  5. Danka,
    krásne palacinky, super nafotené, hneď mám na ne chuť :-)
    U nás ich robím celkom často aj ja, ale tiež robievam možno aj častejšie ako bežné, švédsku palacinku na plech, pečiem ju už asi 10 rokov a môj malý ju miluje. Je to rýchle, nenáročné a vynikajúce, vyskúšajte. Myslím, že na nete je na ne recpet, ak nie, pošlem...
    Prajem pohodové dni,
    A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Švédské palačinky vůbec neznám, na recept kouknu. Ještě dělávám císařský trhanec a ten je taky skvělý. Hezké dny Aďko, D.

      Vymazat
  6. Palačinky mám ráda, ale nerada jsem je dělala. Léta jsem chtěla palačinkovač, abych neměla kolem dokola nepořádek. Manžel, ne, ne a ne. A Jednou jsem mu to ukázala v obchodě, takže jo, ale já sám to budu dělat! Voda na můj mlýn a byl chycen. A tak jsem vyhrála. 1 x za 14 dnů máme palačinky, nejen takové ty naše, ale i z jiných druhů mouk. A také z pohankové mouky jak dělávají ve Francii. A i svítky do zeleninové polévky jsou výborné. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem vůbec nevěděla, že nějaký palačinkovač existuje :-))) V je polévce známe taky, dáváme si v Rakousku.Hezké dny Iwko, D.

      Vymazat
  7. Palačinky jsou věčné, Dani. A mám naprosto stejný recept, jen ráda polovinu hladké mouky nahradím pohankovou.
    Jindra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyzkouším, díky za typ. Hezké dny Jindro, D.

      Vymazat
  8. Odpovědi
    1. My taky. Ale musím je omezit, ať se jich nepřejíme :-D Hezké dny Jani, D.

      Vymazat
  9. Myslím, že palačinky nemá rád málokdo. Co já se jich vnoučatům nadělala ! Těsto už dělám od oka :-).
    Měj se fajn!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moje maminka je taky dělá od oka. Já zatím poctivě měřím a vážím :-D Hezké dny Hani, D.

      Vymazat
  10. Nádherné palačinky. Opravdu se Vám daří je dělat takové krásné naducané a na skus podle mne i hebké :-) Tvoříte je v palačinkovači ? Nebo je děláte prostě na klasické teflonce? Určitě mi prosím dejte vědět :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omlouvám se, že odpovídám tak pozdě. Palačinky dělám na klasické teflonce, konečně jsem vychytala poměr množství těsta na velikost pánvičky a hlavně samotné těsto. Děkuji a přeji hezké dny D.

      Vymazat