pátek 8. prosince 2017

... dojmy ...

když jsem minulý týden poprvé zašla na vánoční trhy v Ostravě nestačila jsem se divit. Na náměstí bylo ruské kolo, blikající kolotoč a hlasitě řvoucí kluziště. Kolotoč a ruské kolo vyhrávali také. Tím, že stojí vedle sebe a každá atrakce hrála jinak, bylo to jako o pouti ...




... naštěstí jsme mohli utéct na vedlejší Jiráskovo náměstí, kde hrála klidná, chvílemi i vánoční hudba. Je tam dětský dřevěný kolotoč, který máme s Bertíkem s vánočními trhy spojený už několik let. Protože o něm Bertík pořád mluvil, slíbila jsem mu, že na trhy, na kolotoč! ještě zajdeme. Zašli jsme v pondělí dopoledne. Lehce poletoval sníh, bylo příjemně, jenže kolotoč měl zavřeno :-(. Akci "kolotoč" jsme zopakovali včera odpoledne ...


... atmosféra na Masarykově náměstí už na mě tak nevánočně jako minulý týden nepůsobila a to jsem moc ráda. Pořád jsem přemýšlela, proč to jinde jde a u nás ne ... proč mají o vánocích blikat kolotoče ... proč nemůže hrát klidná hudba, která dotváří atmosféru ... proč je všude tolik nevkusu ... kdo tohle vymýšlí ...


... i když kluziště i kolotoče hráli pořád své, měli jsme s Bertíkem moc hezké adventní odpoledne ...




... ochutnali jsme chlebovou placku, dělanou v této peci ...


... Bertík si zazvonil na zvoneček přání (přál si prý semafor, tak uvidíme, jestli se mu toto přání splní ;-)) ...


... já jsem se zahřála medovinou - Bertík mi ji jenom hlídá - nevoněla mu :-)) - byla výborná ;-) ...




... odcházela jsem s tím, že sice blikajícím kolotočům s doprovodem italské hudby 80-tých let nerozumím a nechápu spojitost s vánoci, ale že i tak bylo fajn ...

... přeji krásný den ...

Danka

24 komentářů:

  1. Tak ty kolotoče by mi taky vadily. Nějak to k atmosféře adventu a Vánoc nejde.Kluziště by mi nevadilo. Ale hlavně, že jste si to užili.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kluziště by bylo v pohodě, kdyby hudba často nerušila vystoupení na vedlejším hlavním pódiu. Děti ze souborů jdou málokdy slyšet ... včera jsme si to užili, asi už jsem byla připravená i na tu hrůzu ;-) Hezký den Hani, D.

      Vymazat
  2. Tak ty první fotky teda moc vánoční nejsou, a to ještě neslyším tu hudbu.
    Vedlejší náměstí je ale krásné, taky bych si to tam užila.
    Hezký den, Dani.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko to buď ráda :-)) Z toho vedlejšího náměstí je jenom ten dřevěný kolotoč. To co je na fotkách vidět je jedna velká plocha - vlevo trhy, vpravo kluziště, ruské kolo a kolotoč ...
      Hezký den D.

      Vymazat
  3. Danko, musím říci, že výzdoba je rok od roku hezčí. Krásná je i na Prokešově náměstí, jen tam je večer mrtvo. Snad se jednou dočkáme i živého vánočního stromu. Jinak to ruské kolo mi taky moc vánoční nepřipadá.
    Krásný adventní čas přeje Míša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, koukala jsme na staré fotky a ještě v roce 2015 byl živý strom. Vloni jsem byla v šoku z toho umělého, ale budiž. Prokešovo bývá hezké, to vím, jen jsme tam ještě nezašli :-). Letos je všude mnoho svítících andělů a stromy dostaly taky světýlka a to je fajn. Jen nechápu to blikání a řev hudby. Když na pódiu zpívají lidové soubory nejsou moc přes to kluziště slyšet a to je pořád stejné. Ale když jde člověk za požitky, tak si to tam určitě užije - chlebová placka, medovina, kolotoč :-)) Hezký advent Míšo, D.

      Vymazat
  4. Myslím, že to opravdu k vánoční atmosféře nepatří - kolotoče mám spojené s poutí :o).Asi by stálo za to, zeptat se na Městském úřadě, kdo takový nesmysl povoluje. Pokud lidi mlčí, tak si tam zaručeně myslí, že se to všem líbí.
    U nás se rozsvěcel vánoční strom týden před adventem, máme každý rok živý a nádherný strom na malém, hezkém náměstí. Jen těch prodejců (kterým město vždy na vánoce sestaví krásné dřevěné budky) moc není, což je škoda.
    Danko, ale i přes to všechno jste si s Bertíkem užili spolu hezké chvíle a to je nejdůležitější.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Užít se to naštěstí dá, i když jsou podmínky zhoršené :-)) Dřevěných budek nám letos taky přibylo. Asi bych to měla na městský úřad napsat, ale jak znám jejich oduševnělé odpovědi, nevím, jestli se mi do toho chce :-)) Krásný adventní čas Álo, D.

      Vymazat
  5. Dani, vis, ze i ja jsem mela z MB podivne pocity. Take to nechapu, hlavni je, ze jste nasli misto, kde vam bylo fajn. Pekny vikend. M.

    OdpovědětVymazat
  6. Zrovna včera jsem tudy procházela. Říkala jsem si, kdo by tak asi chtěl v té zimě na kolotoči mrznout, ale nějací lidé se fakt vezli...Mám Ostravu opravdu ráda (i když mi to trvalo dlouho), ale tohle je dost nevkusné, jenže - dost lidí má rádo tyhle blikající podivnosti, kterým říkají Vánoce...Bohužel.
    Přeju klidný advent!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, já mám Ostravu taky ráda. O to víc mě mrzí, když to tady takhle vypadá. Přeji krásný adventní čas, D.

      Vymazat
  7. Dani, ozdobený vánoční stromek ani bruslení mi nevadí. Poutě a cirkusy ano. Hlavně kvůli tomu hluku. Kdyby tam u stromku na náměstí vystupovaly děti, cimbálovka nebo hráli nějaké krátké vánoční scénky - super beru. Řev, davy lidí, řinčící kapely, to opravdu ne. Myslela jsem si, že advent je od toho, abychom se zklidnili. No jo, "Nová doba". Možná se to některým líbí. Možná je to otázka vkusu a věku. Mrzí mne to, ale tak to mám v sobě nastaveno, a nikdo to nezmění. Vánoční svátky jsou pro mne ticho na procházce v lese, kolem řeky, na rybníku, v horách. No prostě zima od Josefa Lady. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už jsem to psala, bruslení je fajn, ale z jejich tlampačů řve hudba a pak nejde slyšet hudba, u které se člověk uklidní, zastaví se, zazpívá si - u vystoupení dětí nebo lidových souborů ... o vánocích mám taky ráda klid. Krásný advent Iwko, D.

      Vymazat
  8. Kolotoče na vánočních trzích?!?!?no, tak to je hodně velká pecka...Ale možná, že právě kolotočáři jsou jediní, kdo dokáží předražená místa zaplatit radnici...Než ale takové atrakce o vánocích, to asi lépe nic. Škoda, asi se všechno posouvá někam jinam, stejně jako kouzlo pohody předvánočního času...
    Tak si ji ale nenechte vzít, je fajn, že si dokážete užít adventní čas i tak. Mějte se pohodově. H.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme Hani. Asi máš pravdu o tom pronájmu. Přes léto tam byl velký stan s kavárnou, volejbalovým hřištěm, pískem pro děti - nic tam nehrálo ani neblikalo :-)) Krásný advent, D.

      Vymazat
  9. Nojo..jiná doba asi...Ale i tak jste si to užili a to je důležité...Ila

    OdpovědětVymazat
  10. Já taky místa se řvoucí hudbou nevyhledávám a v kombinaci s velkým množství lidí je je pro mne důvodem, proč z místa zmizet. V Praze jsem ještě nikde na trzích nebyla. Musím říci, že Staroměstské nám. mne právě kvůli množství turistů nelákají. Většinou chodíme na Vinohrady na Mírák - tam je to takové komornější...
    Hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, vůbec se ti nedivím, že na Staroměstské nám. nejdeš, musí tam být hlava na hlavě. U nás je tam teď klidněji co se lidí týče. Až to zhoustne, to už tam nepůjdeme ;-) Hezký víkend D.

      Vymazat
  11. Já jsem se na žádné trhy ještě nedostala a myslím, že to letos s tím stěhováním ani nestihnu. Staré kolotoče se mi líbí, ale obecně pouťové atrakce bych na vánočních trzích nemusela. Měj se krásně Danko a užívej si adventní pohodičku :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Starý kolotoč tam nevadí, nedělá kravál a nehraje a děti se zabaví - mají motivaci, jinak bych tam Bertíka nedostala :-)) Krásnou adventní neděli Šárko, D.

      Vymazat
  12. Vůbec se ti nedivím, že ti kolotoče k trhům nepasují. K adventu patří koledy a taková trochu komornější atmosféra a ne překřičené atrakce. K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo to strašné, pořád to nechápu proč to tam je ...

      Vymazat