sobota 7. ledna 2017

... tříkrálová ...

a potřetí. Od té doby co sleduji blogy jsem začala dodržovat další tradici a tou je upečení tříkrálové bábovky. Nikdy před tím, jsem o této tradici neslyšela. Moc se mi líbí jako ukončení Vánoc. Vždy to bylo jenom o odstrojení stromečku a úklidu vánočních ozdob. Teď to má trochu jiný rozměr. Určitě ji znáte, v bábovce je zapečená mince pro štěstí ...


... na cedulku jsem napsala, že je v ní mince a ještě jsem na to i upozornila. Raději, aby si nikdo nevylomil zub ...



... dala jsem do ní 1 cent, protože jsem si myslela, že nepadne na dno, ale padl. Abych ho zamaskovala, bábovku jsem pocukrovala a už ho není vidět. Jsme zvědavá kdo ho najde :-) ...


... a takhle krásně bábovka vypadá bez ozdobení ...


Recept: 

2 hrnky polohrubé mouky
1  hrnek třtinového cukru
1/2 hrnku oleje
1/2 hrnku mléka
4 vejce
1 prášek do pečiva
(používám jen vinný kámen)
trocha soli
citrónová kůra
panák rumu   

Vše se smíchá. Část směsi se nalije do vymazané a moukou vysypané bábovkové formy. Do zbylé části se přidá kakao, troška mléka, vhodí umytá mince a přidá se do formy. Pekla jsem v horkovzdušné troubě, vyhřáté na 150°C asi hodinu. 

... recept jsem si okopírovala, abych ho měla na svém blogu. Originál, podle kterého jsem pekla je tady.

... už i nás přepadla chřipka, teda zatím Bertíka. Druhý den má teploty a bolí ho hlava. Jinak to snáší celkem dobře. Nemáte někdo osvědčený recept jak na teplotu bez léků? Děkuji ...

... doplněno po snídani :-) minci jsem našla já, při krájení dalšího kousku. Teď nevím, jestli se to taky počítá :-). Ráno na bábovce byly vidět v cukru prsty - asi Adam zkoušel, kde je mince. Ani já jsme ji neviděla, to až když jsem na ní narazila nožem ...


... přeji vám všem krásný mrazivý den ...

Danka

20 komentářů:

  1. Dobré mrazivé ráno přeji....bábovka vypadá skvěle ,věřím,že bude i tak chutnat s mincí jsem ještě nikdy nepekla...letos už to nestihnu, včera jsem upekla buchty, tak bábovka musí počkat pár dní....ale recept si zkopíruji-díky ...
    S tou teplotou....ono jak víš tělo se brání...pokud není moc vysoká- vyčerpávající tak stačí zábaly nohou ...Však sama poznáš, kdy je třeba jít k lékaři....klidný den přeji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobré ráno - bábovka je výborná. Bertík si už začal hrát, tak jsme to snad zvládli. Hani děkuji a přeji hezký den D.

      Vymazat
  2. Krásná bábovka! Kdo nakonec minci našel?
    My pekli taky Tříkrálový koláč, je to fajn tradice.
    Já u syna nechávám bez léků do 38,5, zkousím většinou bylinkové čaje, chladit ruce po lokty, nohy. Ať je Bertík brzo fit!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Minci jsme našla já při krájení :-). Bez léků jsem ho taky nechala až do téhle teploty, pak jsem sáhla na paracetamol ... Ilonko, děkuji. Měj se hezky. D.
      PS: Co vlna? :-))

      Vymazat
  3. Pěkná tradice..teplotu srážím kompotem z broskví..Vždy mi to radila babička.Ale to není tak učinné jako.léky,no....Přeju brzké uzdraveníIlča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Ilonko, kompot bych do něj asi nedostala, nic nechtěl jíst, ale je dobré to vědět. Babičky měly dobré rady. Krásný den D.

      Vymazat
  4. Bábovková koruna se moc povedla.Já mince nedávám,syn vloni naznal,že kov do jídla je nehygiecké :-) :-).Jinak zábaly na nohy i ruce jen když nejsou studené.Srážet jen nad 38,5st.Vyšší teploty pak osprchovat,zabalit do osušky krom nohou a ještě do deky ;-).Většinou ale paralen musí být taky.Budte brzy fit.H.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) děkuji Hani, tak nějak taky při teplotách postupuji ... Bertík už si hraje, tak snad už to bude ok. Hezký den D.

      Vymazat
  5. Ahoj Danko, jsem ráda, že už je Bertíkovi lépe. Já na Tři krále nic upéct nestihla, tak to snad napravím dnes. Bábovka vypadá moc dobře, hned bych si jí dala teď k snídani ke kafi :) Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Jani. Bertík už zase mluví a hraje si, jenom trochu rýmečka, to už je pohoda :-)) Na vánoce jsem se rozmlsala vánočkou, dala jsem si i bábovku. Dělávala jsem to málokdy. Dobrota s penízkem se prý může dělat až do zítřka ;-) Hezký den D.

      Vymazat
  6. Tuhle tradici neznam, nebo tedy jen z blogu, nedrzim ji, ale libi se mi, zkusim treba pristi rok nezapomenout:-), babovka vypada vyborne. Tak jeste to zdravi Bertikovi, at si tu zimu muzete uzit! Pa M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byla to fuška vzpomenout si za rok, držím pěsti ať si vzpomeneš :-)) No doufám, že tady z toho bílého sněhu nebude břečka, než stihneme vyjít ven. Měj se krásně Marci D.

      Vymazat
  7. Já tedy o téhle tradici taky čtu poprvé. U nás je zatím stále tolik cukroví, že bábovka by své uplatnění zastím ještě nenašla :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cukroví už zmizelo a na snídani se hodila, malý kousek zůstal ještě na zítra :-)

      Vymazat
  8. Danka, ta babovka vyzera vyborne...krasne si ju vyzdobila :) Ja som o tomto zvyku tiez pocula prvykrat na blogoch a nepoznala som predtym tento zvyk...prajem rychle uzdravenie, papa :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Katie. Mě se tahle tradice líbí. Chtěla jsem o ní něco více zjistit na netu, ale nepodařilo se mi to. Tak čerpám jenom z blogů. Hezký večer D.

      Vymazat
  9. Bábovku má pěknou (mám dost podbobný recept - jen víc mléka, míň vajíček). Já taky zvyk pečení tříkrálové bábovky nebo koláče neznala a objevila jsem ho až letos díky blogům. Letos tuhle tradici ale určitě zaváadět nebudu - v týdnu jsme dojedli vánoční cukroví, dneska absolvovali dodatečné povánoční kolečko návštěv (takže nějaké víno, chlebíčky, jednohubky - to vše třikrát, protože jsme objížděli všechny příbuzné, co v Plzni máme - když už jsme tam byli). Myslím, že náš organismus potřebuje spíš něco lehčího ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já běžně dělávám jenom šlehačkovou, tuhle jenom na Tři krále, ale fakt je výborná, asi je budu střídat. U nás už cukroví není a žádné kolečko jsme naštěstí nemuseli absolvovat. Odlehčovala jsem už mezi svátky - špagetami jenom s rajčatovou omáčkou a sýrem - nic víc a bylo to super. Měj se hezky Stáni :-)

      Vymazat
  10. Já taky tuhle tradici neznám a zaregistrovala jsem ji prvně loni na jednom známém blogu. My slavíme tento den narozeniny, takže nevím, jestli se u nás uchytí, Kája.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, abych pravdu řekla, z této tradice jásám jenom já, ostatní zúčastnění se tváří jenom zúčastněně, tak narozeniny budou asi lepší. Možná se bude v budoucnu těšit aspoň Bertík :-)

      Vymazat