úterý 10. ledna 2017

... já a zázvorový čaj ...

když jsem se s tímto čajem setkala poprvé přišlo mi velmi zvláštní dostat kořen zalitý horkou vodou. Protože se ale o něm stále všude mluvilo, jednou jsem se odhodlala kořen koupit. Dlouho ležel netknutě. Na netu jsem si našla jak ho udělat. Po rozkrojení jsem zjistila, že nádherně voní. Nakrájela jsem ho na kousky a zalila vodou, přidala med a citrón a ... vůbec mi nechutnal. Na poprvé byl děsně ostrý. Vylila jsem ho :-( Tenkrát mě nenapadlo, že se dá "naředit" horkou vodou ...


... po čase mi to nedalo, protože ta vůně mě přitahovala a udělala jsem další pokus a ten už vyšel. Od té doby si zimní večery bez tohoto čaje nedovedu představit. Dokonce, když náhodou zůstane do rána, je to to první co vypiju, i když je studený. Možná na něm mám i závislost. Těším se na něj :-) ...


... a jak ho připravuji? Kousek zázvoru nakrájím do sítka v konvičce, nechám vyluhovat, dochutím medem a citrónem - vše přiměřeně. Když je silnější, přidám vodu, ale to spíše pro Bertíka, já už ho zvládnu i silný, je prostě skvělý ...


... mějte se moc hezky ...

Danka

23 komentářů:

  1. Hezké ráno Danko, musím zkusit....ale nemám ráda do čaje citron- možná přidám pomeranč....co říkáš? Nezkazí se ta chuť? H.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobré ráno Hani. Určitě vyzkoušej. S pomerančem jsem čaj ještě neměla, ale někdo dává pomeranč i citrón. Asi to chce metodu pokus - omyl a přijít na to, co ti bude chutnat. A taky už jsem i slyšela, že na zahřátí je zázvor a med, citron jako citrus naopak chladí, ale mě ta kombinace naprosto vyhovuje. Krásný den D.

      Vymazat
  2. Uvidím ,vyzkouším hned jak koupím zázvor.....a pak dám vědět

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě dej vědět, budu se těšit :-). Kamarádka ještě k zázvoru dává kousek skořice v celku, možností je hodně.

      Vymazat
  3. Danko, piji ho, když jsem nachlazená. Jinak ho nevyhledávám, právě pro jeho ostrou chuť. S medem a s citronem, pěkně teplý - to je ten pravý zahřívací čaj :-) Ivana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ho piju teď v zimě pořád, fakt skoro denně. Asi ho nedělám tak ostrý. Toho ostřejšího zvládnu jenom trochu ;-) Hezký den Ivi

      Vymazat
  4. I já jsem si zázvorový čaj oblíbila, dáváme si do něj hoodně medu i hoodně citrónu a dělávám ho do velké konvičky. Čaj se většinou nevypije všechen, zůstane do druhé dne a jelikož v něm nakrájené kousky zázvoru nechávám, tak je to druhý den pití jen pro otrlé, jelikož je pekelně pálivý! :-) :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš pravdu, když ho dělám do termo konvice, tak pod sítkem kousky zázvoru zůstanou a jednou ráno jsem to ochutnala a to bylo něco!!! asi mi to tenkrát vypálilo hodně bacilů :-) Luci, měj se hezky D.

      Vymazat
  5. Danka, ja mam zazvorovy caj velmi rada a akonahle na nas nieco lezie, uz ho aj struham :) Nenecham ho luhovat dlho, aby nebol ostry a s medom a citronom (ako pises) je vynikajuci...maj sa krasne, papa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem se ho nenaučila strouhat. Udělala jsem to jednou a měla jsem pocit, že jsem umazala celé struhadlo a zázvor nikde. Tak ho jenom krájím a je to :-)) myslím, že na chuti ani ostrosti to nic nemění. Katie děkuji a měj se hezky D.

      Vymazat
  6. Dani, tento caj ted v zimnim obdobi take hodne piju, hlavne v praci, kde mivame zasoby citronu i zazvoru, ale i doma. Verim, ze zazvor je hodne prospesny. V beznem vareni ho moc vyuzit neumim a kdyz je ho moc, taky mi to vadi. Tak hlavne to zdravi! M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ve vaření ho taky neumím používat, ale jinak jsem ráda, že se u nás zabydlel. Děkuji Marci, měj se hezky D.

      Vymazat
  7. Já zázvorovému čaji moc na chuť nepřišla. Když na mne něco leze, tak si ho občas udělám, ale že bych ho vyhledávala, tak to zrovna ne.
    Máš hezký tác ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Od doby, kdy jsem zjistila, že se horkou vodou zalévá kořen a do mého prvního úspěšného pokusu uběhly 4 roky. Ale teď už bez něj nemůžu být :-)) Tác na mě čekal ve výprodeji, ani jsem ho nepotřebovala, ale nechat ho tam nešlo :-) Děkuji Stáni, krásné odpoledne D.

      Vymazat
  8. Já dávám 2cm nastrouhaného oddenku (zázvor není kořen, řadí se mezi byliny) na 1l vody. Ale pokud je hodně štiplavý, taky ještě ředím. S citronem a medem je super.
    Nemá se pít dlouhodobě v kuse.
    A hlavně zázvor nejíst, spálí vnitřnosti :D
    Hezký den ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, moc děkuji za doplnění informací. Ani jsem se nepodívala, co přesně zázvor je, brala jsem to tak, jak se o něm mluví ... taky beru cca 2 cm, ale vody dávám méně. Toto období si bez něj nedovedu představit, moc mi chutná. Krásný večer D.

      Vymazat
    2. Já teď natrefila na nějaký hodně čerstvý a musela jsem ředit asi na 4 litry :D Měla jsem dojem, že piju žiravinu :D :D

      Vymazat
    3. :-D ještěže to naředit jde :-D

      Vymazat
  9. Danko, mám ráda zázvorový čaj a čím štiplavější, tím jsem spokojenější. Měj hezký večer. Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) Jednou jsem si objednala v čajovně zázvorový čaj a ten teda byl! Myslím, že bych ho mohla klidně naředit i několika litry vody a pořád by štípal :-)) Mám ho nejraději, když štípe jen tak lehce. Jani, přeji krásný večer D.

      Vymazat
  10. Zázvor mám čím dál radši, jen ten med bych vynechala :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to ho nesladíš? Asi to budu muset vyzkoušet, jak chutná jen tak samotný, nebo jenom s citronem ;-) D.

      Vymazat
  11. Zázvorový čaj je výborný :-) . Kolikrát si ho udělám i v létě a je pravda, že když to s ním přeženu, tak je mi pak pěkné horko :-D . V zimě si sednu ke kamnům, uvařím si čaj a užívám si alespoň chvíli pohody. Topíme v akumulačních kamnech , ze kterých jde teplo, i když se v nich už dobu netopí, což je super. Nemusím si tolik hlídat přikládání a spěchat domů z práce nebo procházky, protože vím, že doma nebude zima :-) .

    OdpovědětVymazat