čtvrtek 17. března 2016

... Sophora Little Baby podruhé ...

... při mém brouzdání na blozích jsem narazila na odkaz na květinářství, kde měli Sophoru Little Baby. Cena byla rozumnější než při mém minulém nákupu, tak jsem ji objednala. Můj první pokus v pěstování téhle kytičky totiž nedopadl dobře. Snažila jsem se dodržet všechny instrukce, ale v podstatě začala opadat hned když přišla a před časem jsem to, co z ní zbylo vyhodila ...





... tahle je o hodně menší, než byla ta minulá. Přišla velmi profesionálně zabalená a byla jsem hodně překvapená, když na mně z květináče vykoukly dvě žížalky :-)))  (prý je to normální a mám je poslat do přírody)...


... uvidím jak mi pěstování půjde tentokrát ...

10 komentářů:

  1. Je to nadherna rostlinka, mam na ni take spadeno, respektive cekam na dodani - opozdeny darek od me sestry k Vanocum:-), a ne a ne dorazit:-). Pry jsou ale slozitejsi na pestovani:-(. At to tentokrat vyjde. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Ano, je nádherná. Nechtěla jsem to po jednom pokuse vzdát. Nesmí přeschnout ani být v mokru a hlavně světlo!!! Bude bydlet na okně a ten zbytek snad taky zvládnu. Ať se brzy dočkáš :-)

      Vymazat
  2. Ahoj Danko, můžu se zeptat, jak se sophoře daří téměř po roce a co tak asi nejvíce potřebuje podle tvých postřehů (zahubila jsem eukalyptus gunni i pileu :()? doporučíš mi, kde ji sehnat? a z jinéh soudku - eukalypt máš ve váze bez vody, co jsem si tak všimla na fotu? díky za info a příjemné pondělí :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Péťo, Sophora vypadá, že snad zimu přežila - zalévám asi jednou týdně a stojí na okně - určitě potřebuje světlo. Eukalyptus jsem koupila jako řezanou květinu, asi týden byla ve vodě a když se lístky začaly protáčet, dala jsem ji "vzhůru" nohama usušit a dala zpět do vázy. Pileu mám takovou zvláštní, dlouhý stonek, nahoře lístky a ty opadávají, ale zároveň rostou nové ... taky je na okně a zalévám jednou týdně. Snad jsem svými postřehy pomohla. Krásné dny D.

      Vymazat
  3. Díky za cenná infa :-) takže asi do ní půjdu, přemýšlela jsem ještě jednou o eukalyptu do květináče, ovšem mám strach, protože ten z loňska mi ani vůbec za více než půl roku nevyrostl :( myslíš, že by se sophoře dařilo v okně orientovaném na jih - odpo svítí sluníčko? i v létě má být podle tebe mírnější zálivka, nenechat prostě úplně vyschnout, ale celkově sušší? a jaký používáš substrát? to je otázek, co? doporučuješ planticu? pileu jsem měla od jedné hodné duše jako maličkou sazeničku, která se mi krásně během léta ujmula, ovšem jak přišel listopad začala lístky shazovat a nakonec celý stonek jakoby seschnul (nechápu proč, zálivku měl dostatečnou do mírného vyschnutí) No a ještě musím reagovat na řezaný eukalypt - taky ho mám přes týden a lístky se začínají obracet a bohužel jedna větvička ze spodu hnědnou, takže zkusím odstavit a sušit? chtěla bych vyrobit věneček z usušeného, ale to asi nepůjde, že? budu ráda, pokud si ještě najdeš čas na mé všetečné otázky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eukalypt jsem měla teď poprvé a v květinářství mi poradili, jak začne schnout, tak pověsit a nechat usušit. Nechala jsem ho asi dva dny a pak šel do vázy. S věnci zkušenost nemám, ale asi to bude lepší z čerstvého. Pilea mi taky padá, kdysi jsem ji nejspíš přelévala, teď se zatím drží ... sophoru mám taky na jižním okně s lodžií, sluníčko na ni svítí, ale asi ne úplně. Vím jenom, že potřebuje světlo a nevyschnout, to se snažím dodržovat. Zítra budou fotky :-)) Hezký večer D.

      Vymazat
  4. Sophoru jsem měla doma přibližně rok a půl. Byla krásná, i když rostla spíše do strany, než nahoru. Minulý týden jsem ji ale zapomněla bez zálivky na okně, když jsme odjeli z domu a slunce mi ji během dvou dnů tak spálilo, že ji chudáka zahubilo. :( Chystám se na druhý pokus, tak snad už to vyjde lépe. Planticu jinak doporučuji, kudy chodím. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už nemám ani jednu, ona opravdu vyžaduje každodenní zalití aspoň trochou vody, nebo obden a to jsem ji předloni nedopřála a bylo to. Stejně o ni pořád uvažuji, samozřejmě přes Planticu ;-) Hezké dny Aleno, D.

      Vymazat