pondělí 18. ledna 2016

... domácí housky ...

... na blogu Nesto jsem se inspirovala a podle receptu tady jsem upekla domácí housky. Udělala jsem je večer a tak se po nich zaprášilo, že jsem je ani nestihla vyfotit na denním světle :-) ...





... jenom tenhle zbyteček :-) ...


Recept na domácí housky

Pokud máte rádi čerstvé pečivo a zrovna se Vám nechce běžet do pekárny, zkuste si ho upéct sami doma. Recept je jednoduchý, těsto je klasicky kynuté, takže na čas sice náročnější, ale i přesto si troufám říct, že chutí budete nadšení. Já tyto domácí housky dělám vždy rovnou z dvojité dávky. Upozorňuji, že nejlepší jsou v den upečení, pokud Vám zbydou na další dny, dají se rozpéct a rozpečené jsou taky výborné.
Ingredience na těsto: (1 dávka) cca 10-12 housek
500g prosáté hladké mouky
280-300ml vlažného mléka
1/2 kostky čerstvého droždí
1 lžička cukru krupice
1 lžička soli (já solím více, takže cca půl lžičky až lžičku do těsta přidávám)
1 celé vejce
1 žloutek
2 lžíce rozpuštěného másla
Na potření:
1 celé rozšlehané vejce
Na dozdobení:
hrubozrnná sůl, nemletý mák, sezamová semínka, kmín
Postup:
Nejprve si všechny potřebné suroviny připravíme, odvažíme. Připravíme si kvásek. Do hrnečku si odlijeme přibližně 50ml vlažného mléka, rozdrobíme do něj droždí, přidáme lžičku cukru a špetičku soli. Takto připravený kvásek přikryjeme čistou utěrkou a dáme na teplé místo – přibližně na 10 minut – vzejít.
Než nám kvásek vzejde, připravíme si velkou mísu, do které prosyjeme mouku, přidáme sůl, vejce, žloutek, zbylé mléko, rozpuštěné zchladlé máslo a nakonec hotový kvásek. Ze všech těchto surovin musíme vypracovat hladké, téměř nelepivé těsto. Kdo má robota, ulehčí si trošku práci a nechá pracovat robota, ručně to bude samozřejmě trvat trošku déle. Pokud máme těsto moc lepivé nebo řídké, přidáme trošičku hladké mouky a zaděláme těsto znovu. Hotové těsto poprášíme trošičkou hladké mouky a dáme na 30 minut odpočívat a kynout na teplé místo.
Než nám těsto vykyne, připravíme si plech, který vyložíme pečícím papírem a rozšleháme si vejce, kterým budeme housky potírat.
Jakmile je těsto vykynuté, přendáme si ho na pomoučněný vál. Rozehřejeme si troubu na 180 stupňů. K tvoření housek budeme potřebovat přibližně 10-12 stejnoměrných dílů, které ještě budeme dělit na další 3 díly. Z těchto 3 dílů si vždy vyválíme prameny, které nakonec spleteme jako copánek dohromady.
Takto spletené houstičky si přendáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme je ze všech stran rozšlehaným vajíčkem a posypeme tím, co máme rádi. S hrubozrnnou solí opatrně!!! Housky necháme na plechu ještě pár minut kynout a poté je vložíme do rozehřáté trouby. Pečeme přibližně 20-30 minut do zezlátnutí.

Žádné komentáře:

Okomentovat