středa 20. ledna 2021

... plecháčky ...

pár let jsem pokukovala po nových plecháčcích, kterých je všude plno. Odolávala jsem jim, protože s nimi nemám dobrou praktickou zkušenost. Ta zkušenost je z dob minulých, kdy jsem jezdívala na tábory - ano, ty pionýrské. A že jsem se jich nejezdila! Přestala jsem ve dvaceti. Plecháček jsem si tenkrát vozila s sebou. Lépe se hodil k ešusu, byl takový zálesácký a na to jsme si tenkrát hodně hráli. Jenomže v něm ten ranní čaj uprostřed léta nechtěl a nechtěl vychladnout. Začala jsem raději vozit malý plastový dětský hrneček. No a tím pádem jsem plecháčky odsunula do neznáma a používala jeden bílý po babičce jenom v kuchyni ...

... díky, nebo kvůli situaci a když si nemůžeme nikam na horách zajít na kávu nebo čaj jsem si před Vánoci vzpomněla na jejich "tepelnou izolaci" a rozhodla jsem se dva hrnečky koupit. Běžně jsem používali víčko od termosky a v pití jsme se střídali. Třetí plecháček jsem kupovat nemusela, protože manžel modrý plecháček dostal od své dcery k vánocům. Což byl samozřejmě další impuls ;-). Z plecháčků jsem nadšená, protože nejsou tak velké jako ty co znám z minulosti a káva i čaj mi z nich chutnají báječně a ani nevím, jestli tu "tepelnou izolaci" mají nebo ne ...

... příště už zase budu psát o něčem normálnějším než jsou boby a plecháčky. Chtěla jsem přidat ještě legíny, protože ty jsem "objevila" taky až teď a nemůžu si je vynachválit. Teda na horách. Ale nechci působit dojmem, že jsem se totálně zbláznila :-))

... přeji krásné zimní dny ;-) ...

Danka 

16 komentářů:

  1. U Tvého příspěvku jsem si uvědomila, že doma vůbec nemám žádný plecháček. A z mého původního doma si pamatuji, že jsme plecháčky měli. Ovšem ne takhle krásné jako si nám sem nafotila. Je vidět, že něco z ,,tenkrát" může být inspirativní pro teď.
    Měj se Danko, hezky !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je nejvyšší čas si nějaký pořídit ;-) Hezké dny Hani, D.

      Vymazat
  2. Když jsem byla malá, tak ve školce jsme měli malé, smaltované plecháčky - světle modré, šedivé a bílé. Jeden bílý hrneček měl nějakou kresbu, ale co, to si již nevzpomínám. Všechny děti zrovna ten plecháček chtěly, a tak se to střídalo. Úsměvné co? A také jsme měli plechové smaltované talíře. No jo, je to už 63 let. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To tak bývá, když je jenom jeden jiný. Věřím, že jste si to užívaly ;-) Hezké dny Iwko, D.

      Vymazat
  3. Já jezdila na tábory do 30 (než jsem se vdala). Ale já nerada jím z plechu, takže jako vedoucí jsem si vozila porcelánovou misku a porcelánový hrneček - obojí s obrázkem veverky (bývala to má oddílová přezdívka). Ale s plecháčkem jsem u babičky chodívala na borůvky...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já se vdávala dříve :-)) v podstatě to vdaním se taky skončilo ... porcelán mě tenkrát nenapadl.

      Vymazat
  4. Danka,
    plecháčiky sú super. My máme doma jeden mini plecháčik o objemu asi 1dcl, je červený a s krtkom :-)
    Mňa by zaujímali aj tie legíny, rada ich nosím aj v zime.
    Pekné dni,
    A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, červený s krtečkem, ten musí být krásný ;-). O legínách - no na horách i k sukni, jinak nejsem ten typ, co by je moc nosil, ale je fakt, že jsou hodně praktické i v jiném ročním období a vím, že i ve městě. Ta praktičnost se mi sice líbí, ale to bych nebyla já, kdybych je nosila ;-) Hezké dny Aďko, D.

      Vymazat
  5. Lucie living , má krásné plecháčky , hezký den dae

    OdpovědětVymazat
  6. Ty plecháčky jsou TOP! Taky by se mi takový líbil na výlety. Když se pak udělá na plynovém kahanu káva bez kofeinu, tak z takového plecháčku to musí chutnat o mnoho lépe než z klasického hrnku. Navíc ty plecháčky více vydrží, neponičí se pádem, snadněji se myjí. :)) Zkusím taky nějaký pohledat. Letní výlety už se blíží, tak není na co čekat! :)

    OdpovědětVymazat
  7. Plecháčky vypadají velmi pěkně. Celkově se mi tento blok poměrně líbí jak obrazově tak zpracováním → logicky. Připomíná mi to nevím proč něčím Yamaha styl ale asi je to jenom subjektivní dojem. Mám od nich strašně ráda piana a pianina. Mají krásný zvuk. Škoda, že nejde někam vložit.

    OdpovědětVymazat
  8. Jéé, ty jsou boží! :-) My teď zařizujeme novou kuchyň, takže sháním nějakou inspiraci na pěkné nádobí i nějakou dekoraci. To hlavní vybavení a nábytek včetně dveří už máme hotovo, teď už chybí jen ty maličkosti a hlavně to nádobí, které je v kuchyni docela podstatnou součástí! Manžel říkal, že už se moc těší, až u doma něco dobrého uvařím! :D

    OdpovědětVymazat
  9. Jo plecháčky budou mít vždy své kouzlo. Zima, hory, sníh a upíjení horkého čaje z plecháčku. Pro mě je tohle naprostý ideál zimní dovolené a vlastně zimy jako takové. Čaje bych mohla pít pořád. Ochutnala jsem snad už všechny možné druhy čajů. Ráno nedám dopustit na zelený čaj, konkrétně na Matchu. Tady https://zivotavyziva.cz/zeleny-caj/ je moc hezké čtení o zeleném čaji a jeho blahodárných účincích, doporučuji mrknout :-).

    OdpovědětVymazat
  10. Snad plecháčky zase nějakou tu dobu nebudeme s manželem potřebovat. To víte, teď už jsme si koupili gril, vybíráme grilovací nářadí a chceme se pustit na chatě do rekonstrukce naší udírny. Máme chatu na Sázavě (hodina autem z Prahy), přístup k vodě pár metrů a hrozně klidná oblast. Tam už nechci sníh vidět do Vánoc.

    OdpovědětVymazat
  11. Náhodou já tyhle plechové hrnečky mám ve velké oblibě a to právě proto, že těm z minulosti se podobají naštěstí už jen tvarem :-) dostaly je ode mě i kolegyně z práce, dáváme si pouze maličkosti a všechny z něj měly radost a protože nám už někdy projektové řízení přerůstá přes hlavu, vaříme si často kávu nebo čaj. Za mě super.

    OdpovědětVymazat
  12. Mně se tyto plecháčky líbí moc. Žádné, jsem si ale nikdy neobjednala. Vybírám, a nakonec to nechám být. Když jsem ale četla tenhle článek, tak mě to namotivovalo. Hned jsem se po nich začala koukat. Narazila jsem na různé, ale všechny něčím hezké. Už se nemůžu dočkat, až si je vezmeme na túry do hor. Pořídila jsem jich rovnou více, jako dárky pro ostatní :). Díky těmto slevám i za dobrou cenu. Děkuji za tip a posílám tip na slevy dál.

    OdpovědětVymazat