pondělí 24. září 2018

... za čerstva ...

raději hned za čerstva píšu tenhle příspěvek. Kdybych to odložila na večer, nejsem si jistá, že bych ho dopsala ;-) - jako, že bych usnula ...


... z přicházejícího podzimu jsem měla smíšené pocity. Z jedné strany jsem se těšila až se trochu - myslela jsem lehce, tak do těch 20°C ochladí. Ze strany druhé jsem se toho ochlazení i trochu bála. Začíná období, kdy mi bude permanentně zima. Dnešní ráno bylo pro mě až mrazivé. Napadá mě, že zase přecházíme z letních věcí rovnou do těch zimních. V pátek to bylo na tričko a kraťasy, o víkendu jsem byla doma a dnes to je na zateplenou bundu a klidně i čepici a šálu ...


... po nočních deštích a bouřkách jsem posbírala spadlé větvičky a pár ořechů. Každé ráno po cestě na tramvaj procházíme kolem tří ořechů. Na to, že tady bydlím a tou cestou chodím 27 let, jsem si těch ořechů nikdy nevšimla - nevím kam jsem koukala ;-). Vloni jsem těsně před vánoci už nesehnala ani skořápku z vlašských ořechů - tak letos jich na lodičky máme i pro širší rodinu. Prázdných skořápek tam je totiž více než spadlých ořechů. Nevím jestli to jsou veverky, nebo ptáci, ale někdo z nich ty oříšky vyloupe a skořápky hodí dolů - to jsem na vlastní oči minulý týden viděla :-)). Máme s Bertíkem vyřešenou záhadu se skořápkami. Nebylo nám to jasné :-)) ...
... přeji krásný den a vlastně i celý nový, zkrácený týden ...

Danka 

14 komentářů:

  1. Je tady prostě podzim. Dnes likviduji truhlíky spadlé na zem při nočním větru. Ještě byly celkem ke koukání, ale už je musí nahradit truhlíky podzimní a na to se docela těším. Taky věnec na dveřích udělám podzimní.
    Na ořechy jsem zatím tady u nás v okolí nenarazila, ale vím, kde stromy jsou, takže se tam třeba vypravím.
    Hezký den, Dani!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zase budeš mít něco nového a to je taky prima. Věnec mám látkový, už visí, ale ne na dveřích, ale na stěně :-) Na ozdobu ořechy už máme, teď ještě nějaké k jídlu. Krásné dny Hani, D.

      Vymazat
  2. Taky mě tohle razantní ochlazení zaskočilo, čepice by nebyla vůbec od věci. V sobotu jsem vyrazila pro nějaký ten přírodní materiál, tak máme taky trošku podzimu doma. Krásné dny, Danko :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bertík s čepicí šel. Jsem ráda, že mi materiál napadal na zem, že ho nemusím nikde škubat :-)) Krásné dny Šárko, D.

      Vymazat
  3. Líbí se mi liška :o) a chladno bylo protivné.
    Danko přeji fajn dny. J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dnes jsem vytáhla i čepici a pořádně promrzla cestou do školy. Tohle jsem opravdu nečekala ;-) Krásné dny Jani, D.

      Vymazat
  4. Čtu si příspěvky o podzimu na blozích a jsem zvědavá, co čeho se zítra do Prahy vrátím. Včera jsem ještě seděla v Sedle nad Žabljakem v tričku a mazala si nos opalovacím krémem... Dneska cestou domů nám od srbských hranic až za Bělehrad lilo jak z konve...
    Tvá liška na stolku mi připomněla plastovou hračku (taky lišku), co jsem měla jako malá holka - měla stejný výraz. Máš to hezky naaranžováno

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Stáni. Doufám, že jsi moc nezmrzla. V pátek vedra a od pondělí mrazy - opět z letního do zimního ;-) Hezké dny D.

      Vymazat
  5. Danka,
    páči sa mi Vaša jesenná výzdoba.
    My sme boli v nedeľu u našich na oslave a manželík musel vybehnúť aj do lesa a vrátil sa s bedňou plnou orechov veľkých ako detská rúčka :-)
    Majte sa krásne, snáď ešte príde aj babie leto a zdravím Bertíka,
    A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Aďko. Taky doufám, že ještě bude tepleji, to co tady máme od pondělí je opravdu zatím moc ;-) Hezké dny D.

      Vymazat
  6. No to ochlazení je vskutku velmi rychlé a hlavně čím dál intenzivnější. Dnes jsem škrábala auto a musela jsem si i vyfotit zahradu z okna jako důkaz, že vážně mrzlo...Nejdřív jsem se lekla, že je to sníh :D A na ořechy občas skočíme milým sousedům za plotek, vždycky mi přítel z večerního venčení donese jeden dva jen tak na chuť :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Námrazu na autě řešit nemusím (neřídím), ale za to nejela tramvaj, když jsem rozhodla, že pojedeme jinak, tak přijela, už jsme na ni nemohli ... vymrzla jsem jako by bylo minus patnáct. Nedovedu si představit, jak to bude v zimě ;-) Ale jeden ořech tam na mě čekal, už jsem ho slupla, ty čerstvé jsou nej. Krásný den Zuzko, D.

      Vymazat
  7. Máš už krásně podzimně nadekorováno...já jsem stále ještě v létě:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je dobře, že jsi stále v létě, já mám pocit, že už máme zimu a ne to babí léto, na které jsme se všichni těšili ;-)

      Vymazat