už tady kdysi byl, tak dnes jenom pro připomenutí, když je období jablíček - jablečný koláč ...
recept:
těsto:
300 g hladké mouky
200 g másla
špetka soli
50 ml polotučného mléka
náplň:
5 jablek
třtinový cukr
rozinky
skořice
... smícháme mouku, máslo a špetku soli. Až se vytvoří hrudky, přidáme mléko a promícháme. Poté těsto přendáme na pomoučenou pracovní plochu, propracujeme a rozdělíme na dvě části (2/3 a 1/3) ...
... jablka nakrájíme na středně silné plátky ...
... z dvou třetin těsta vyválíme tenký plát (asi o 1 - 2 cm větší, než je forma). Rozprostřeme na dno pečicí formy a okraje těsta přitlačíme ke stěně. Poklademe jablky, posypeme cukrem, skořicí a rozinkami. Celý povrch překryjeme vyválenou druhou polovinou těsta. Přečnívající okraje odkrojíme. Povrch koláče potřeme rozšlehaným vejcem, propícháme vidličkou a dáme péct do předehřáté trouby na 150 °C asi 45 až 50 minut dozlatova ...
... přeji krásnou neděli ...
Danka
Vypadá lákavě - hned bych si dala. Já se zítra chystám na švestkový. Naše švestka letos klesala pod tíhou úrody, takže tento víkend je v jejich znamení.
OdpovědětVymazatHezký večer
Švestkový kynutý s mákem jsme měli dva víkendy po sobě, dáváme si pauzu, tak proto s jablky ;-) Hezkou neděli D.
VymazatDanko, určitě je výborný. Za chvilku budou jablíčka i u nás, tak si recept ukládám, bude se hodit. Díky.
OdpovědětVymazatMěj se krásně. Petra
Tak ať chutná ;-) Krásné dny D.
VymazatCo dodat? Vypada bajecne:-). Uzijte is nedeli. M.
OdpovědětVymazatDěkujeme Marci, D.
VymazatDanka,
OdpovědětVymazatkoláčik vyzerá výborne a teraz by som si ho aj dala k rannému čajíku :-)
Už len kúpiť jabĺčka a ide sa na to.
Pekný deň a Bertíkovi úspešný druhý školský týždeň prajem :-)
A.
Je to alternativa ke klasickému štrúdlu, k čaji i kafíčku ;-)) Děkujeme Aďko. Taky vám s Bertíkem přejeme krásný druhý školní týden ;-) D.
VymazatHned bych si dala ke kafíčku. Měj se krásně, Danko :)
OdpovědětVymazatJe lehounký, možná by byl dobrý i ze špaldové mouky ;-) Hezké dny Šárko, D.
Vymazatto na jeseň je ten čas na kysnuté slivkové a jablkové pité....aj v obmenách, ale klasika je vždy najlepšia...jana
OdpovědětVymazatAno, klasika je klasika. Krásné dny Jani, D.
Vymazat