úterý 3. dubna 2018

... biskupský chlebíček ...

dlouho jsem nemohla najít recept na biskupský chlebíček. Ty z obchodu už dlouho nejsou co bývaly v době mého dětství, myslím ty, které na Velikonoce kupovala babička ...


... o Velikonocích na mě na Instagramu blikl odkaz Pěkněvypečenéhoblogu s fotkou tohoto chlebíčku. Kromě kandovaného ovoce, které stejně nemám ráda, byly doma všechny ingredience. Teda skoro všechny. Brusinky jsem nahradila rozinkami ...


... originál receptu tady   ...

... já si ho zase pro jistotu zkopíruju ;-) ...

Na chlebíček

125 g špaldové mouky (typ 630)
75 g polohrubé mouky
4 vejce – žloutky a bílky zvlášť
150 g třtinového cukru
170 g rozpuštěného másla
1 lžíce domácího vanilkového cukru
hrst hranolků mandlí
hrst sušených brusinek
100 g kandovaného ovoce
tuzemák dle chuti
kůra z 1/2 bio citronu
špetka soli
máslo na vymazání a mouka na vysypání formy

mandličky a sušené brusinky na ozdobu

Na polevu

125 g kvalitní čokolády (dala jsem větší množství mléčné 33,6 a menší množství 55%)
2-3 plné lžíce másla

Postup

Horkovzdušnou troubu předehřeji na 175 °C a formu vymažu máslem a vysypu moukou. Brusinky dám do sítka a přeliji je vroucí vodou. Nechám okapat a smíchám je s mandličkami a kandovaným ovocem.
Žloutky vyšlehám s oběma druhy cukru a postupně k nim přišlehávám rozpuštěné máslo. Vmíchám směs mandlí a ovoce, tuzemák, citronovou kůru, špetku soli a oba druhy mouky (které jsem smíchala). Vznikne mi hodně husté těsto.
V druhé míse vyšlehám bílky do pevného sněhu. Sníh lehce vmíchám do hustého těsta. Těsto dám do připravené formy a peču přibližně hodinu.
Já jsem ještě 15 minut před koncem pečení musela chlebíček přikrýt alobalem, abych ho neměla spálený. Doporučuji vám zohlednit zkušenosti s vlastní troubou a určitě zkoušet, zda je chlebíček upečený, pomocí špejle.
Jakmile mám hotovo, nechám ho ve formě trochu vystydnou a pak ho vyklopím na mřížku, kde ho nechám vystydnout úplně.
Mezitím rozpustím čokoládu společně s máslem. Rozpuštěnou čokoládou chlebíček polévám a dozdobím.

TIP: Chlebíček jsem polévala otočený dnem vzhůru, jelikož z této strany byl krásně rovný. Jeho vrchní stranu jsem musela malinko seříznout, aby na talíři stál rovně, protože při pečení vyrostl a uprostřed praskl. I tak vypadal moc hezky, takže pokud nebudete polévat, vadit to ničemu nebude. Bude chutný a moc pěkný. 


... i když je se špaldovou moukou, což ty tenkrát určitě nebývaly, chutí mi ho hodně připomněl ...

... přeji krásné dny ...

Danka 

16 komentářů:

  1. Teda Dani, biskupský chlebíček jsem neměla léta, hned bych si ho dala! Dlouho jsem nepročítala blogy a koukám, že i u tebe mám co dohánět, tak jdu na to :-) Hezký den, K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky nestíhám pročítat a hlavně psát ;-) Chlebíček byl výborný, opravdu biskupský. Hezké dny Karli, D.

      Vymazat
  2. Danka,
    biskupský chlebíček vyzerá lákavo, mňam, už som ho dávno nepiekla... možno vysk´šam i tento receptík, ďakujem za tip. U nás sme piekli barančeky :-)
    Pekný večer,
    A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na beránka si netroufám, kvůli formy, ale dát to do srnčího hřbetu, možná by to taky šlo ;-) Hezký večer Aďko, D.

      Vymazat
  3. Ohhh - ten vypadá úžasně. Já biskupský chlebíček nikdy nepekla, tak bych ho možná měla zkusit. Asi by chutnal i manželovi.
    Hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On není těžký, takový lepší piškot ;-) Hezký večer Stáňo, D.

      Vymazat
  4. Biskupský chlebíček měl v dětství rád náš starší syn. A i já jsem docela ráda měla. Ale z obchodu nějak vymizel. Nikdy jsem ho sama nepekla. Na ten Tvůj se srdce směje. Určitě jste si pochutnali.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pochutnali, určitě ho zařadím do našich dobrot ;-) Hezký večer Hani, D.

      Vymazat
  5. Dani, biskupský chlebíček vypadá báječně. Jako malá jsem ho měla taky velmi ráda. Doma jsem ho nikdy nepekla, jen beránka.
    Děkuji za recept, určitě ho vyzkouším.
    Dani, měj se krásně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, určitě ho vyzkoušej, je opravdu dobrý. Hezké dny D.

      Vymazat
  6. Marcela - Nordic Passion4. dubna 2018 9:06

    Dani, vypadá skvěle, na ten jsem si nikdy netroufli, i když ho mám rada. Pěkný den. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marci, to je jako bábovka. Zamíchat a dát do formy. Nic složitého ;-) Hezké dny D.

      Vymazat
  7. Danko, vypadá úžasně a musel být vynikající. Úplně se mi sbíhají sliny :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, byl výborný ;-) Hezké dny D.

      Vymazat
  8. Beautiful image the building You chose well for the theme.
    Your blog is very nice,Thanks for sharing good blog.
    Genting Crown

    OdpovědětVymazat