středa 26. října 2016

... bábovky ...

poslední dny je naše forma na bábovku hodně využívaná. O víkendu jsem po dlouhé době upekla Kärnten reindling. Je to taková kynutá buchta z Korutan se skořicí a rozinkami a dává se do bábovkové formy :-) Když jsem ji tam před lety zahlédla, nevěděla jsem jak se jmenuje, ale měla jsem pocit, jako bych ji znala a přitom ji v rodině nikdo nikdy nepekl. Recept jsem pak našla na netu ...


Recept:

Kynuté těsto:
500 g hladké mouky
20 g droždí
50 až 100 g másla
1/4 l mléka
1 celé vejce a 1 žloutek
50 g cukru
špetka soli

Náplň:
50 g rozpuštěného másla
100 g cukru
2 až 3 polévkové lžíce skořice
100 g rozinek

Vypracujeme klasické kynuté těsto a necháme jej vykynout. Pak ho rozválíme na placku, asi na půl centimetru vysokou. Potřeme rozpuštěným máslem, posypeme cukrem, skořicí a hrozinkami. Pevně srolujeme a váleček těsta volně vložíme do bábovkové formy, bohatě vymazané máslem. Necháme ještě dalších 15 minut kynout a pak vložíme do studené trouby. Horkovzdušnou troubu zapneme na 150°C a pečeme asi hodinu. Zkouším špejlí ...


... a pro jednu milou návštěvu, jsem ke kávě upekla šlehačkovou bábovku. Už jsem o ní psala, recept je tady...



... mějte krásnou středu ...

8 komentářů:

  1. Krasa, obe vypadaji bajecne, slehackovou jsem delala minuly tyden, tu prvni neznam. Mej se hezky, M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Marci, taky se měj hezky :-) D.

      Vymazat
  2. Šlehačková je pro svou chuť a vláčnost moje neoblíbenější třená bábovka :-) A ta první vypadá dobře. Nemám v hlavě gramáže ale vypadá to na něco co dělám taky, akorát to nedávám do bábovkové formy, tak příště mohu zkusit co to udělá ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šlehačková je rychlovka a moc dobře chutná. Někdy tu první dávám do srnčího hřbetu, ono to je jedno jaký to má nakonec tvar :-) Hezký večer D.

      Vymazat
  3. Šlehačkovou už jsem nedělala hrozně dlouho a přitom bývala moje oblíbená. Teď většinou dělám hrnkovou (mívám doma spíš olej a mléko než šlehačku), ale inspirovala jsi mne, že ji zas někdy upeču.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že jsem Tě inspirovala. U bývá i ta šlehačka :-) Hezký večer D.

      Vymazat
  4. Jee, děkuji za tip, rakouské recepty mám moc ráda, jsou takové domácké :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prosííím :-) jo, z těchto buchet je cítit TO doma :-) Hezký večer D.

      Vymazat