neděle 1. listopadu 2020

... z tvarohu ...

posílám dál typ na skvělou dobrotu ke kávě, na tvarohovou bábovku. Typ mám zase od Marcelky z Nordic Passion - tady ...

... z tvarohu jsem kdysi pekla buchtu na plech a úplně jsem na ni zapomněla. Tento recept je dost podobný a ono bude asi jedno, do jaké formy se těsto dá ...  

... v každém případě byla bábovka výborná, určitě ji občas upeču ...

... Recept jsem si okopírovala z originálu, který i s popisem je tady ... 

100 g měkkého másla

120 g třtinového cukru

3 vejce

kůra z 1 (bio) citronu

semínka z jednoho vanilkového lusku

500 g měkkého tvarohu (ideálně baleného v papíru)

200 g hrubé mouky

1/2 balení kypřicího prášku

Formu na bábovku vymažte máslem nebo olejem, vysypte hrubou moukou, strouhankou nebo kokosem. Troubu předehřejte na 170 °C. 

Měkké máslo utřete s třtinovým cukrem do nadýchaného světlého krému. Postupně zašlehejte všechny 3 vejce. Každé vyšlehejte do bělavé pěny. Tento krok se snažte neodbýt, správně našlehaná vejce jsou základem úspěchu.

Přidejte citronovou kůru a semínka z vanilkového lusku. Vešlehejte dva tučné tvarohy a špetku soli. Nakonec vmíchejte 200 g hrubé mouky smíchané s 1/2 sáčku kypřicího prášku.

Těstem opatrně naplňte připravenou formu a nechte péct přibližně 45 minut v troubě rozpálené na 170 °C, dokud nebude bábovka na povrchu zlatavá a kontrolní dřevěná špejle nevyjde z těsta čistá, bez drobečků.

... i když v receptu rozinky nejsou, do těsta jsem je přidala. Část rodiny, která rozinky nemusí měla v tomto případě smůlu - tvaroh bez rozinek to není ono ;-) ... 

... a pochlubím se novými hrnečky z Bella Rose. Když jsem je uviděla, věděla jsem, že je musím mít - lehce šedý, s nápisem i uvnitř a srdíčko k tomu - láska na první pohled ;-) ... a ne, že by různých hrnečků doma nebylo dost ... 

... všem přeji krásnou neděli ...

Danka

12 komentářů:

  1. Zrovna v týdnu jsem pekla tvarohovou bábovku, mám jiný recept, ale manžel si ji neustále vyžaduje, jinou bábovku skoro nechce :-). Moc mu chutná a to je pak radost upéct.
    Hrníčky jsou nádherné, mám jich doma přehršel, ale občas zase neodolám také.
    Danko měj krásné podzimní dny.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hrnečky jsou neodolatelné. Pak ještě vázičky, dózičky a ... To je super, když je tvarohová bábovka tak žádaná. U nás vede něco z mákem, ale i tvarohová bábovka měla úspěch. Hezké dny Álo, D.

      Vymazat
  2. Dani, dekuji, tesi me to, je dobra, vid? No a s hrnicky skvela kombinace:-). Hezky vecer. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marci, je výborná. Několik let jsem z tvarohu nepekla. Díky za typ. D.

      Vymazat
  3. Danko, já kdybych přišla s novými hrnky, tak manžel bude nejspíš trvat na to, že musím nějaké vyhodit :). Ale je fakt, že možná nějaké starší už by to zasloužily :).
    Tuhle bábovku neznám, mám recept na tvarohovou bábovku z jednoho tvarohu (https://veverkoviny.blogspot.com/2020/05/tvarohova-babovka.html) a pak recept na tvarožník, který miluju (https://veverkoviny.blogspot.com/2020/04/tvaroznik.html). Mezistupeň - bábovku uze dvou tvarohů budu muset teprve vyzkoušet :)
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neumím vyhazovat hrnky :-)) naštěstí je mám kam přemístit, ale ty novější zůstávají doma ;-) Musím najít recept na tvarožník co jsem dělala kdysi, chutnal dost podobně bábovce. Věřím, že i ty tvoje budou skvělé. Hezké dny Stáňo, D.

      Vymazat
  4. Danko, dělávám podobnou a všichni ji milujeme :) Dlouho už jsem ji nepekla, tak díky za připomenutí :) Ta tvá vypadá báječně :)
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
  5. Mám recept na tvarohovou bábovku, ale už jsem ji dlouho nepekla. Tento receptík si vytisknu.
    Hrnečky nemají chybu. Mám zákaz určité věci si kupovat, ale vím jak je to těžké odolat nabídce.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zákaz určité věci kupovat u mě vůbec, ale vůbec nefunguje - mám slabou vůli :-))) Receptů není nikdy dost ;-) Hezké dny Hani, D.

      Vymazat
  6. Dlouho jsem ji nedělala.
    Díky za připomenutí.
    Hrnečky jsou božíii.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Evi, jsou. Jsem z nich nadšená. Hezké dny D.

      Vymazat