středa 8. března 2017

... jak to je? ...

nakoupila jsem pár nových velikonočních dekorací, ale nevím, jestli je mám ještě schovat do krabice s nápisem Velikonoce, nebo už je nechat venku a pomalu vytahovat i ty další ...


... dívala jsem se na internet, ale moudrá z toho nejsem. To, jak se spočítá datum Velikonoc chápu, našla jsem mimo jiné toto - v křesťanství se slaví Velikonoce první neděli po úplňku, který nastal po prvním astronomickém jarním dni - 21. března - letos připadá na neděli 16.4. a pondělí 17.4.2017 - týden před Velikonocemi je tzv. svatý týden a Velikonoce vrcholí - Zeleným čtvrtkem, Velkým pátkem a Bílou sobotou ...


... kdy je ale ten správný čas na velikonoční vyzdobení domova, to pořád nevím. Myslím tím něco jako Advent v období Vánoc. Nevíte prosím, jen tak pro pořádek, jak to je? Děkuji ;-)) ...

... krásný den ...

Danka 

14 komentářů:

  1. Marcela - Nordic Passion8. března 2017 v 7:22

    Dani, vcera vecer jsem take udelala prvni malou velikonocni vyzdobu, mam v planu pokracovat, ale jen malo, nehlede na to, kdy se to skutecne delat ma nebo nema:-). Taky nevim. Pekny den. M. Zajicci maji hezke ocasky:-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marci, máš skvělé řešení :-)) asi taky budu pomalu dekorovat, chtěla jsem to vědět tak nějak ze zvědavosti. Ocásky se mi taky líbí :-)) Děkuji a měj hezký den D.

      Vymazat
  2. Dani, já jsem se letos rozhodla, že budu pomalu přidávat, takže už mám také nové dřevěné zajíčky vystavené :o). Velikonoce jsou stejně jenom víkendové svátky, tak nadekorovat jenom na ně mi přijde velmi krátkodobé (a proto mám raději i vánoce). Takže to spojuji s jarní výzdobou a propašuji tam velikonoční symboly postupně.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Álo, já to zatím taky tak dělám. Zajímalo by mě jak to vlastně je ... Děkuji a měj krásný den D.

      Vymazat
  3. Neuklizej je..... Vždyť je to jedno , hlavně že ti dělají radost:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) já jenom ať vím, uklízet je už nebudu, mají krásné bambulky :-))) D.

      Vymazat
  4. Tak kdy vytáhnou dekorace -> na Vánoce vždy začínám před první adventní nedělí a na Velikonoce týden před květnou nedělí, kterou započíná zmiňovaný svatý týden ;) ale podle všeho, tak den, kdy končí masopust, popeleční středa (1.3.), je brán jako období půstu a směřování k zmrtvýchvstání Ježíše Krista (boží hod velikonoční), pokud si to ještě pamatuji dobře a teoreticky tedy prostor na nejrůznější dekorace ;) já moc ty zajíce a tak nemusím, ale dneska jsem dostala kočičky, takže takto se připravuji :-) jinak krásný svátek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za vysvětlení. Už jsem si říkala, že na první jarní den (astronomický) si to doma vyzdobím a bude. Naštěstí o nic nejde :-). Mě ty dekorace připomínají to, že už jaro. Chci jen tak lehce. A děkuji za přání k svátku, taky Ti přeji hezký svátek :-) D.

      Vymazat
  5. Dani, k Velikonocům mám doma celou knížku. Z křesťanského hlediska je to celkem komplikované. Vše začíná popelčení středou, kdy farář dělá věřícím na čelo křížek z popela z ratolestí kočiček, které byly posvěceny minulý rok na květnou neděli. Následuje masopůst, přemž každá postní neděle má svůj význam a své tradice. Vrcholí to právě květnou nedělí, kdy jsou svěceny kočičky, které u nás symbolizují palmové listy, které byly svého času házeny na cestu Ježíši Kristu, když přicházel do Jeruzaléma. Z toho usuzuji, že takovým Velikonočním adventem by mohla být květná neděle, jak píše Péťa v předchozím příspěvku. Ale jinak je to asi celkem jedno :-) Jen díky tobě jsem se do toho teď celkem začetla a musím říct, že je to hodně zajímavé. Hezký večer, Karla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Kájo. Mě ani nenapadlo, že bude i taková knížka (vánoční mám :-)) Už dávno jsem si ten den určila na první jarní, ten astronomický, kolem 21.3. a pak až do Velikonoc. Jenom vloni to bylo nějaké kratší, letos si to užijeme déle. Moc děkuji a přeji hezký den D.

      Vymazat
  6. Já mám dojem, že to, co používáme jako velikonoční výzdobu, s křesťanským pojetím Velikonoc, až tak moc nesouvisí. Různí ti zajíci, slepičky, vajíčka jsou v mých očích spíš spojeni s pojetím Velikonoc jako svátků jara. Takže bych dekorovala podle chuti si jarně rozsvítit byt.
    Ale ber mne s rezervou - protože nejsem věřící, tak mé znalosti v této oblasti jsou přece jen poněkud kusé.
    Vidím, že ti tulipány taky ještě "drží".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já informace čerpám z netu. Vajíčka, zajíčci, vrbové proutky atd. k velikonocům nějak patří, je to prostě jaro :-) Tulipány drží až jsem překvapená, je to už skoro týden ... Stáni děkuji a měj krásný den D.

      Vymazat
  7. Já už se také chystám, že něco málo vyzdobím. Snad o víkendu.
    Velikonoce trvají chvilku, takže si je chci prodloužit. Kočičky ve váze již mám, teď ještě žlutá kuřátka a nějaký věnec na dveře. Ke vchodu přidám vrbovou větev a na ní vajíčka, ale to ještě počká. :O)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi taky pomalu začnu. Zajíci sedí na okně a koukají ven :-)) zbytek je ještě v krabici. Věnec musím nějaký jarní vymyslet a vrbovou větev s vajíčky jsem měla vloni a bylo to hezké, tak to asi zopakuji. Krásný večer D.

      Vymazat