neděle 18. září 2016

... káva Affogato ...

původně jsem chtěla psát o tom, že jsem kavárenský povaleč, že mě to hodně baví a moc se mi to líbí, ale nekonečné dotazy v kavárnách jak vlastně ledovou kávu připravují a jakou bych ji chtěla dostat trochu změnily téma dnešního příspěvku. Konečně jsem totiž objevila kávu, která mi naprosto vyhovuje - kávu Affogato - nejsnáze dostupný kávový dezert, v jehož jednoduchosti se skrývá jeho síla. Ledová miska či sklenička + 1 nebo 2 kopečky zmrzliny se smetanovým základem + 1 nebo 2 dávky espressa...

... kavárna Sladký časy ...

... do nedávna jsem si v létě dávala kávu řekněme ledovou. Někde ji připravují s ledem, zmrzlinou a šlehačkou, někde bez šlehačky, někde bez ledu, někde z teplé kávy a někde dokonce ze studené! Je to opravdu různé. Chtěla jsem vždy kávu teplou se zmrzlinou, případně šlehačkou - ne vždy se to povedlo. I přes ujištění, že takto kávu připravují, jsem občas dostala kávu s ledem, někdy i studenou. Na internetu jsem hledala, jak by měla správná ledová káva vypadat a našla jsem tento popis, který přesně vystihuje to, co jsem dostávala: Většinou se postupuje tak, že se smíchá kávový extrakt neznámého původu s ledem, přidá se smetana, cukr, případně kus zmrzliny, brčko a hotovo....

... Grycan ...
... jsem ráda, že jsem kávu Affogato objevila, i když se zdá, že letošní sezóna ledové kávy právě skončila ...
... při hledání popisů jak má být káva připravená jsem objevila stránky Piccolo Neexistuje, ze kterých jsem čerpala. Jejich poslední příspěvek se mi hodně líbil, protože to vypadá, že každý má svůj problém s kávou ...

Prso s mlíkem

Ačkoliv neustále proklamujeme, že u kávových nápojů jde především o chuť a barista či servis by měli obratně odhadnout, co si zákazník neobjednávající konkrétní a jasnou položku nabídky přeje, musíme se zde postavit na stranu baristů a apelovat na spotřebitele. Kávový nápoj piccolo je ještě tím nejmenším prohřeškem, protože zákazník chce asi espresso a také ho dostane.
Co se ovšem má stát, zazní-li ono lety pod kůži zadřené presso s mlíkem? Barista — v roli detektiva Columba — musí začít složitě dolovat informace, žonglovat se šálky a naznačovat všemi možnými verbálními i neverbálními prostředky, aby se dopátral, co že vlastně má vyčarovat. Poté, co se na nebi rozjasní a vyhlédne alespoň nad baristovou hlavou paprsek poznání, jsou obě komunikující strany k smrti znavené, zpocené a mentálně vyčerpané na mnoho hodin dopředu. Mírně rezignovanou scénku pak zpravidla zakončuje akt „nemoh byste mi to ještě trochu dolít vodou/ňákým mlíkem?“. Načež nastupuje ve frontě další zákazník s objednávkou stejně vágní, leč představou diametrálně jinou.
Vynásobíme-li si běžnou pracovní dobu deseti až dvaceti požadavky tohoto charakteru za hodinu při několikaleté praxi, vyjde nám nezměrná tíha zoufalství, při které i nejzarytější optimista spatřující cosi dobrého na sněti slezinné musí kapitulovat. Domníváme se, že při tomto objemu je již o něco vhodnější, aby se dovzdělal zákazník a nepřenášel tíhu věčných dohadů na baristu, jehož úlohou je umět připravit skvělé kafe a zlehka konverzovat o příjemných tématech.
Na ochranu baristů vydáváme tuto přehlednou tabulku, která snad navede spotřebitele na správnou cestu a o trochu lépe je zorientuje.
Vůbec nevadí, že je do kávy přidáváno mléko. Vůbec nevadí, že požadavek je mírně nestandardní oproti nabízenému sortimentu. Je ale obrovský problém, že příjemce objednávky je donekonečna vyčerpáván nejasnými přáními a host je rozladěn z toho, že je poučován. Avšak objednáváme si v restauraci „ňáké jídlo s bramborami“?
Už mnoho let nejsme díky kávovým a food festivalům gastroburany. Naučili jsme se, že piccolo neexistuje, noky nejsou gnoči a tramín červený je ve skutečnosti víno bílé. Zorientujme se též již konečně v nabízených kávových nápojích, nedívejme se smutně na espresso se slovy „ježišmarjá toho je nějak málo!“ a zapomeňme na něco tak neurčitého a od podstaty rozblemcnutého, jako je presso s mlíkem, které navíc při objednávce evokuje žádost o kojení. Z úst dospělého muže to vskutku nezní nikterak důstojně.
Světový den kojení každoročně připadá na 30. září.

1.4K59



... mějte krásný den :-) ...

12 komentářů:

  1. Super článek,pobavil a zároveň už i já budu vždycky vědět,že "ňáký presso s mlíkem" fakt je těžký připravit :-) :-)a ta tabulka je skvělá!Pohodové dny s vůní kávy přeju.H

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem se nasmála :-) Jenom aby mi teď při objednávání nerozuměli, že chci "prso s kopečkem vanilkové zmrzliny :-)) Hezké dny s kávou! D.

      Vymazat
  2. Díky za naučný článek...Ilča

    OdpovědětVymazat
  3. Hezke, usmevne a kaficko lakave:-). Hezky vecer. M.

    OdpovědětVymazat
  4. No mňam, to bych si moc ráda ochutnala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zatím jsem natrefila na kavárny, které ji nabízejí. Je to fakt mňamka :-) Hořká horká káva a ledová sladká zmrzlina, moje chuťové buňky jsou spokojené :-)) Hezký den D.

      Vymazat
  5. Kávu se zmrzlinou bych si dala klidně i v zimě :-D . Miluju tu kombinaci :-) . Já si doma připravuji překapávanou kávu a když si vzpomenu, tak si do ní dám zmrzlinu, tu mám totiž pořád v mražáku :-) . Koupila jsem si kvalitní překapávač , takže si už nedělám klasickou kávu. Překapávaná je mnohem lepší než klasický turek, protože na dně hrnku není logr, který mi tam vadil :-D .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky si ji ráda dávám i v zimě. Překapávač se neopraviteně pokazil, tak teď mám kávovar, žádnou vymakanou mašinu, ale kávu pomele a uvaří dobrou :-D Krásné dny Tynko, D.

      Vymazat