pondělí 31. října 2016

... makový závin ...

o víkendu jsem upekla makový závin. S mákem jiné buchty nevyhledávám, tuhle naopak ano  ...



... trochu jsem si hrála při focení :-) ...



... moje úplně první kynuté těsto byl právě tento závin a vždy se povedl. Recept mám z jednoho vánočního časopisu z dob, kdy jsem internet znala velmi okrajově. Z roku 2004. Koupila jsem si ho na dlouhou cestu tramvají z jednoho konce města na druhý -  jela jsem na třídní schůzky :-) Od té doby peču tenhle závin celkem pravidelně ...

Z uvedeného množství jsou dvě rolády a pokud máte raději více máku, zdvojnásobte množství v náplni.

Recept:

550 g polohrubé mouky
2 vejce
1,25 dl mléka
80 g másla
60 g cukru
40 g droždí (dávám celou kostku, ta má 42 g :-))
3 lžíce oleje
1 lžička strouhané citronové kúry
špetka soli
mouka na vál, máslo na potření

Náplň:
180 g mletého máku
2,5 dcl mléka
80 g rozinek
2 lžíce moučkového cukru (dávám třtinový)
strouhaná citronová kúra
mletá skořice

     Droždí rozdrobíme do 0,8 dcl vlažného mléka, přidáme lžičku mouky a cukru a necháme vzejít kvásek. 
     Do pekárny dám všechny tekuté ingredience - zbylé mléko, vejce, rozpuštěné vychladlé máslo, olej a kvásek. Postupně přidám mouku se solí a strouhanou citronovou kúrou, cukr. Vše necháme pořádně prohnětat. Těsto je lehce tužší. Necháme ho v teple vykynout a mezitím si připravíme makovou náplň. 

Mák vmícháme do vřelého mléka a za stálého míchání dusíme, až směs zhoustne. Ještě teplou hmotu osladíme, ochutíme skořicí, citronovou kúrou a necháme vychladnout. 

Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát, potřeme nádivkou, posypeme rozinkami a zarolujeme. Závin položíme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozpuštěným máslem a necháme chvilku kynout. Pak roládu vložíme do trouby - 150°C horkovzduch a pečeme dozlatova. 



... krásný start do nového týdne a víte co? Máme přesně 4 týdny do adventu, těšíte se ? Já jo :-)) ...

15 komentářů:

  1. Dani, tak snad se mi to ted povede, opet jsem mela rano trochu problemy reagovat.
    Ja s makem moc nepecu, nemam mlynek, i kdyz vim, ze jde koupit uz namlety, nicmene makovy zavin mame radi a tenhle vypada moc povedene:-). Pekny den. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marci, dneska je to nějaké začarované. Když jsem ráno psala já u Tebe, tak se mi to neodeslalo, pak se to ukázalo jako anonymus (to s D. :-)) a teď jsem zjistila, že odpověď na tvůj komentář tady taky není ... psala jsem, že kupuji mletý mák v Albertu, neochucený. Bývá u oříšků a rozinek :-) Hezký večer D.

      Vymazat
    2. Aha, tak pod D. jsem te nepoznala, no uvidime, jak to pujde dal, asi nam neco rusi nas kanal:-), pekny vecer a diky za tip. M.

      Vymazat
  2. Makové dobroty vůbec nepeču...Musím to napravit...Hezký den Ilča

    OdpovědětVymazat
  3. Já mák doma vůbec nepoužívám, ale možná je na čase s tím něco udělat ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Inspirace pro začátek. Není to nic těžkého :-) Hezký večer D.

      Vymazat
  4. Danko, makový závin se ti nádherně povedl. Je vidět, že jsi našla ten správný recept. Však od r. 2004 jsi ho už pekla jistě nesčetněkrát a máš v něm už cvik. :-) Já zas až tak mák nemusím, ale když peče má mamka makový závin, vždy neodolám a ještě teplý ochutnám Něco jiného jsou makové buchty, ty skutečně nemusím, vždy dám přednost povidlům nebo tvarohu. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Luci. Praxi v tomhle závinu už mám :-) Tohle je jediná buchta, kterou s mákem jím. Koláče a ostatní jedině s tvarohem, ale ty jsem zase ještě nepekla, to taky zajdu k mamce :-) Hezký večer D.

      Vymazat
  5. Vypadá lákavě. Nejsem milovník máku, ale toho tvého závinu bych si asi kusek dala :-). A makovičky mu na fotce tvoří hezký doplněk.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Stáni, taky mám raději tvaroh :-)) Hezký den D.

      Vymazat
  6. Hned bych si dala, závin vypadá lákavě :o)
    Co se týká máku, tak u nás máme mák rádi všichni a nejen v závinu. Asi budu muset dodělat rozpracovaný příspěvek o máku, když já nestíhám všechny příspěvky zveřejňovat včas. Něco dělám špatně nebo mám plno jiných povinností. Přeji hezký večer, Petra.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám ještě jeden recept s mákem, ale je to jídlo. Tím můj makový repertoár končí :-) Příspěvky a blogování je hodně náročné na čas, tak se budu těšit, až Ti vyjde ho udělat. hezký večer D.

      Vymazat
    2. Tipuji, nudle s mákem :o)
      S tou náročností na čas máš pravdu a obdivuji aktivitu některých blogerek. Můj příspěvek o máku měl být hotový v září a pochybuji, že letos ho dodělám :o) No co už, beru ten svůj blog jako archív vzpomínek a vlastně díky němu dělám postupně pořádek ve fotografiích.
      Přeji pohodový den, P.

      Vymazat
    3. :-)) nenene, nudle s mákem to nejsou ... Začala jsem taky s tím, že to bude naše on-line album, ale začalo mě to hodně bavit, tak teď, dokud to jde, píšu každý den :-) A asi tak, ve fotografiích je pořádek :-) Hezký den D.

      Vymazat