... v receptu je uvedená 12% smetana a ta těsto krásně zjemní ...
... uvedené množství je akorát na plech ...
... tady je recept:
ingredience:
500 g mouky (půl na půl - polohrubá a hladká)
180 g másla - změklého
100 g cukr cukru (dávám třtinový)
1 celé vejce
1 kostka droždí
2 dcl smetany 12%
půl lžičky soli
vanilkový cukr (nemusí být)
citronová kůra
Necháme vzejít kvásek (1 lžíce cukru, kvasnice, 1 dcl smetany).
Do pekárny vlijeme zbytek smetany, vejce, kvásek, máslo a mícháme. Přidáme cukr, mouku, citronovou kůru a sůl. Vše necháme pořádně promíchat. Těsto kynout nenechávám v pekárně, ale dávám ho pod peřinu. Ono je v teple a kyne :-) ...
Kdo nemá pekárnu, může těsto udělat obvyklým způsobem.
drobenka:
200 g polohrubé mouky
80 g másla
80 g curkru (používám třtinový)
o tom jak na drobenku jsem psala, i s názorným postupem - tady ...
Těsto dáme na plech, položíme švestky, posypeme drobenkou a pečeme v horkovzdušné troubě, vyhřáté na 150°C asi hodinu.
... a co dělal Bertík, když jsem pekla? V pokoji bylo moc ticho, šla jsem se podívat a z pod jeho postele se ozvalo: "nedělám nic". Dělal! :-) Objevil v žebříku u postele předvrtané dírky, tak tam zastrkával své úlovky z Ikea (ve slevovém koutku se dají koupit šroubky, matičky a já nevím co ještě do pytlíku, asi za korunu) ...
... všem přeji krásnou neděli :-) ...
Děláš mi chutě hned po ránu :) dala bych si kousek k snídani a k tomu kafíčko. Děti jsou prostě některými svými hláškami k sežrání :)
OdpovědětVymazatŠkoda, že to nejde poslat, občas bych se taky zakousla do dobrot na fotkách :-) Bertíkovy hlášky jsou čím dál tím lepší ... hezkou neděli D.
VymazatKolac vypada uzasne, dala bych si ho hned. Bertik bude tedy asi i technicky zdatny:-). Hezkou nedeli. M.
OdpovědětVymazatDěkuji Marci. No, uvidíme, co z Bertíka bude, jestli vyhraje technika nebo něco jiného, ony ty šroubky i krásně cinkají :-)) Hezkou neděli D.
VymazatDanko, koláč vypadá úžasně!!!...a Bertik moc spokojeně :-) Měj se fajn Ivana
OdpovědětVymazatDíky Ivo, taky se mějte hezky :-) D.
VymazatKoláč vypadá k nakousnutí. Já se přiznám, že před kynutým těstem mám respekt a už dlouho jsem nic kynutého nedělala (po nepovaedených mazancích asi před 15 lety ;-)). Ovocné koláče peču záasadně z jogurtového těsta... (asi znáš, pokud ne - recept mám na blogu)
OdpovědětVymazatStáňo, já jsem se jim vyhýbala obloukem. Když to občas nevykyne, tak se to zvedne v troubě. Nikdy buchty nemám ukázkové, ale ještě se nestalo, že by se nesnědly :-) Jogurtové těsto znám, ale díky za tip :-) Hezký den D.
Vymazat