neděle 29. ledna 2017

... dort ...

na oslavu Markových narozenin jsem slíbila, že upeču dort. Oslava probíhala u něj a Nikolky (poprvé nebyla doma u maminky :-)))) ...


... protože mám ráda dorty klasické, piškotové s krémem a oslavenec nebyl proti volba byla jasná ...



... upekla jsem jednu placku "čistou", druhou s oříšky, krém byl světlý. Nahoře je nastrouhaná čokoláda na vaření ...


Recept:
6 vajec
240 g třtinového cukru
180 g polohrubé mouky
1/2 sáčku prášku do pečení (Alnatura)
špetka soli

Tento piškot můžeme udělat kakaový - přidáme kakao, 
nebo ořechový - část mouky nahradíme strouhanými ořechy - tentokrát jsem dala 100 g lískových oříšků. 

Nejprve ušleháme se špetkou soli tuhý sníh z bílků. Do tohoto sněhu zašleháme část cukru, pak postupně přidáváme žloutky a zbylý cukr. Nakonec vmícháme mouku s práškem do pečiva. Vlijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy. Pečeme asi 20 minut, zkoušíme špejlí. 

Krém:
200 g másla, 
1 vanilkový cukr
2 vejce
2 lžíce krystal cukru
2 lžíce rumu

V horké vodní lázni vyšleháme vejce s krystal. cukrem do zhoustnutí, pak odstavíme, občas promícháme do vychladnutí.
Máslo vyšleháme s vanilkovým cukrem.  
Oba polotovary zlehka smícháme a přidáme rum

... jako vždy jsem měla v plánu dort nějak tématicky nazdobit, ale odkládala jsem to, až nakonec nebyl čas. Další pečení dortu mě čeká zhruba za měsíc pro Bertíka. Jsem zvědavá, jestli to už zvládnu a jestli se s Bertíkem dohodneme na tématu. Zatím to vypadá, že to bude oříšek ...

... přeji krásnou neděli ...

Danka 

16 komentářů:

  1. Vypadá krásně....a ten musel i výborně chutnat.
    Oslavenci vše nejlepší ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, vyřídím :-) Mě chutnal a ostatní se tvářili, že jim taky :-)) Krásnou neděli Evi, D.

      Vymazat
  2. Jeste jsem nesnidala a hned bych si ho dala, vypada uzasne, presne ma oblibena kombinace s marmeladou, oriskovy...juuuu:-). Ale dnes jedeme na oslavu a taky bude dort, uz ted se tesim:-). Jsi sikula, pekny den, Dani. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky má nejoblíbenější kombinace :-) Dnes taky jdeme na ještě jednu oslavu, tam už ale budu jenom host :-)) Užijte si oslavu, D.

      Vymazat
  3. Danko, já bych si ho dala!!! Mám strašně ráda dorty s krémem, kde ten, kdo jej dělá neopomene dát kyselkavou marmeládu. Tu kombinaci zbožňuji. Jsi šikula, dort je pěkný a přirozený. Ty marcipánové a fondánové jsou sice hezké, ale jist marcipán nebo fondán je pro mě za trest. Vše nelepší Markovi :-) Ivana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-)) Tak to koukám, že je nás více - kombinace - piškot, oříšky, krém a kyselkavá marmeláda je prostě BOŽÍÍÍ. Fondán nemusím vůbec a z marcipánu zvládnu jeden malinký kousek a to ještě od mojí sestry, ta ho dělá výborný. Markovi přání vyřídím, děkujeme. Krásnou neděli Ivi, D.

      Vymazat
  4. Dani, úplně jsi mi připomněla, že mě za týden čeká taky pečení narozeninového dortu, k 70. narozeninám. A pak ještě jeho převoz do Německa... A taky jsem měla dlouho problém s vymyšlením tématu. Pěknou neděli, Karla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na oslavu 70-tých narozenin jdeme dneska, ale tam jsem dort nepekla :-) tak ať se ti povede, i když, jak jsem viděla Tvé výrobky, nebojím se, že nebude podařený ;-) Krásnou neděli D.

      Vymazat
  5. Kombinace piškotu a krému je u mých pánů taky nejoblíbenější (já raději šlehačkové, ale obvykle to doma "prohraji"). Ten tvůj by jim určitě chutnal.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás vede tento, ale Bertík má rád s ovocem a želatinou, to vůbec nemusím. Zatím ho usměrním, ale jak to bude v budoucnu to nevím :-)) Krásný večer D.

      Vymazat
  6. Vypada uzasne. Skoda ze ja jsem na peceni tak leva...:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) pečení mě baví, vaření moc ne :-)) Hezký večer D.

      Vymazat