pondělí 2. ledna 2017

... čočka ...

jestli se vyplní úsloví: "jak na nový rok, tak po celý rok" tak to se mám na co těšit :-)). Stačilo s Bertíkem nesouhlasit a chtít udělat něco jinak než chtěl on, rozbrečel se tak, jako by ho na nože brali - několikrát ... já jsem zase k večeru řešila své splíny, kterým se nedalo vyhnout, taky poněkolikáté ... udělali jsme ale aspoň něco pro naši hojnost - poobědvali jsme čočku. A té jsem chtěla věnovat dnešní příspěvek ...


... před pár lety jsem hledala recept z luštěnin, jiný než je naše česká klasika. Zaujal mě recept na Čočku po arabsku. Kromě jedné měl všechny ingredience, které mi chutnají. Vyzkoušela jsem ji a docela u nás zdomácněla. Je hodně lehká a rychlá na přípravu, kyselost dodá trocha citrónu a chuť skvěle doladí rajčata a petrželka ...

Recept: 

200 g čočky
300 ml rajčatové šťávy
1 lž.citronové šťávy
stroužek česneku
pažitka
2 lž.olivového oleje
4 mladé cibulky s natí
4 rajčata
petrželka
sůl

Čočku namočíme asi na 1 hodinu do vody, po zcezení ji zalijeme studenou vodou, osolíme a vaříme asi 1/2 hodiny na mírném ohni. Mezitím připravíme zálivku: rajčatovou šťávu smícháme se lžící citronové šťávy, třeným česnekem, nasekanou pažitkou a olivovým olejem, osolíme a opepříme. Jakmile čočka změkne důkladně ji zcedíme a ihned smícháme se 6 lžícemi zálivky, po mírném vychladnutí přidáme další zeleninu: nasekané cibulky, rajčata, stonky řapíkatého celeru a hrst nasekané petrželky. Přidávanou zeleninu můžeme obměňovat podle vlastní chuti.

Můj typ: místo rajčatové šťávy a rajčat kupuji plechovku nakrájených rajčat. Na výsledku to není vůbec poznat :-). Kromě řapíkatého celeru ji dělám přesně podle tohoto receptu. Okopírováno tady.


... jako přílohu dávám brambory upečené v troubě. O těch jsem psala tady ...

... přeji nám všem vkročit do těch všedních dnů v co největší pohodě ...

Danka

14 komentářů:

  1. Takto upravenou cocku jsem jeste nejedla, jinak ji ale rada mam moc. A je pravda, ze mamka vzdy rikala, ze se na Novy rok ma cocka delat, ja na to uz uplne zapomnela:-). Tak at se dari, Dani. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle jídlo jsem objevila a to tam ani nebyl obrázek. Šla jsem po ingerdiencích :-) Tuhle tradici - čočku na nový rok, jsem dělala teprve potřetí - aspoň nic nemusím vymýšlet :-)) mamka ji nedělala. Hezký den D.

      Vymazat
  2. Já dělám vždycky na Nový rok čočkovou polévku s uzeným masem a vždycky ji dávám i rodičům, aby měli první den v roce bez starostí. Čočku máme rádi, takže tuhle úpravu určitě vyzkouším, ale řapíkatý celer teda taky vynechám, ten opravdu nemám ráda. Hezký večer, Karla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyzkoušej, mě samotnou překvapilo, jak nám to všem chutná. Hezký večer D.

      Vymazat
  3. Sosovicu mame radi aj my, ale so smotanou, na kyslo...takuto som este neskusala, ale vyzera velmi dobre :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je opravdu výborná. Už jsem to psala, jíme ji všichni :-) Hezký večer Katie

      Vymazat
  4. Nás hojnost mine, protože jsme na Nový rok dojídlali zbytky ze Silvestra (zejména ovarové koleno ;-)). Já navíc čočku nerada (ostatně jako většinu luštěnin - vlastně jím jen luštěninové pomazánky...).
    Hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-)) Já si luštěniny čas od času dám, ale pomazánku jsem ještě nejedla ... Hezký večer Stáni D.

      Vymazat
  5. V tom chaose čo u nás vládlo cez sviatky som zabudla kúpiť šošovicu. Jeme ju na všetky možné spôsoby, takže som si myslela že ju mám v zásobe. Vždy ju varím na 1.januára a zásadne nejem hydinu aby mi neuletelo šťastie. Dúfam že to neovplyvní moju "finančnú situáciu" :-). Prajem šťastný nový rok a nech tá čočka pomôže tam kde má pomôcť.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zitu, moc děkuji. Drůbež taky nejíme, aby nám nic neuletělo :-)) Přeji Ti vše nej nej do nového roku.

      Vymazat
  6. Tu tvojí bych si hned dala, mám ráda, když z ní není kaše jako ve škole :-))).
    Já letos úplně zapomněla na čočku, měla jsem jen trochu červené. Občas jí udělám i během roku. Dělám jí klasicky, na způsob leča a pak ještě jako salát.
    Super vstup do roku 2017, Kája.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem moc ráda, že jsem tenhle recept objevila. Jiný než ten klasický jsem neznala a to mi až tak moc nechutná a takhle je výborná. Dělávám ji i jako nedělní oběd a nikdo neprotestuje ...

      Vymazat
  7. Vypada to strasne hezky ;) My meli take cocku k obedu, ale i k veceri. Objevila jsem tento recept http://blog.decodoma.cz/tresci-sunka/ a jeste dneska jsme to dojidali, Opravdu pochoutka, ta kombinace chuti.... proste doporucuji :-D zvladne kazdy i kdyz to treba vypada slozite

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ryby nejím, ale salát vypadá moc dobře, děkuji za typ. :-) Nikdy by mě nenapadlo, že s čočkou se dají dělat taková kouzla. Péti, hezký den D.

      Vymazat