pondělí 25. dubna 2016

... švédský koláč ...

... nevěděla jsem co o víkendu upéct. Zachránil mě blog Moji šťastní andělé, kde zazářil krásnými fotkami makovec. Bohužel jsem ale zjistila, že mák doma nemám, obchod už byl zavřený a tak jsem nakoukla do složky "kuchtičkování" a tam mě zaujal švédský koláč. Recept tady ...


... tento koláč vůbec neznám. Vsadila jsem na mé oblíbené ingredience - mandle, rozinky a tvaroh. Udělala jsem kulatou formu ...


... a musím říct, že koláč je výborný a zaprášilo se po něm tak, že jsme v neděli měli už jenom zbyteček ...


... už ho mám ve své sbírce receptů. Je jednoduchý a nenáročný na přípravu a to mám ráda ...

Recept: (upravený pro 2 tvarohy a kulatou dortovou formu) 

Polosuchá směs: 3 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek třtinového cukru krupice, 1 kypřicí prášek bez fosfátů, 15 dkg změklého másla
Z výše uvedených surovin zpracuji v robotu sušší drobenku.

Mokrá směs: 2 měkké tvarohy, 2 vajíčka, cukr krupice dle chuti (dala jsem 2 lžíce), 0,3  litru mléka, rozinky, mandle
Z výše uvedených surovin vymýcháme řídkou hmotu.

Pekáč nebo hlubší plech vyložíme pečicím papírem a ten ještě lehce potřete změklým máslem. Do takto připraveného pekáčku nebo plechu si rovnoměrně vysypte 2/3 polosuché směsi. Tu zalijte celou směsí mokrou a na závěr posypte zbylou 1/3 polosuché směsi. Vršek můžete poklást hoblinkami másla a plátky mandlí.
Pečte dozlatova. V horkovzdušné troubě vyhřáté na 150°C asi 60 minut. Zkoušíme špejlí. 

2 komentáře:

  1. Dalsi zajimavy a pro me neznamy recept. Vypada to moc dobre:-). M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je opravdu výborný a nej jsou křupavé upečené mandličky :-)

      Vymazat