pátek 25. prosince 2015

... oblíbené cukroví ...

... kluci si objednali své nej cukroví. Adam klasické linecké a

Maďarské řezy ...

Recept: 

Na těsto: 5 bílků, 190 g moučkového cukru, 190 g mletých ořechů, 2 vrchovaté lžíce hladké mouky
Na krém: 60 ml mléka, 5 žloutků, 50 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr (používám bio-Alnatura), 200 g změklého másla

     Ušleháme bílky a postupně za stálého šlehání přidáváme cukr, šleháme do tuha. Ořechy s moukou dobře smícháme a opatrně ručně zlehka vmícháme do ušlehaných bílků. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a dáme do trouby péct. Doba pečení je asi 20 minut na 160°C v horkovzdušné troubě. 
     Po upečení těsto ihned po délce plechu rozkrojíme na čtyři stejné pruhy a necháme vychladnout. 

     Na přípravu krému smícháme mléko, žloutky, cukr a vanilkový cukr a za stálého míchání přivedeme k varu. Odstavíme z plotny a za občasného míchání necháme vychladnout. 
     Máslo vymícháme do pěny elektrickým ručním šlehačem . Postupně přidáváme vychladlý krém a mícháme do krémové konzistence. 
     Vychladlé upečené proužky oddělíme od papíru, potřeme krémem a složíme do řezu. Krémem potřeme i horní část a posypeme čokoládovou rýži ...



... Marek čokoládové kuličky. Recept je z Burdy z roku 1993 a od té doby je dělám, jenom byl ze začátku problém sehnat kokosový tuk, ale díky zdravým výživám, už není ...

Recept: 
300 g čokoládové polevy (dávám jenom hořkou, ale může být i mléčná), 100 g sladké smetany, 30 g másla, 30 g kokosového tuku, 3-4 likéru (např. Mozart, Baileys, ale může být i Rum :-) ) 1-2 lžičky instantní kávy
na obalení a zdobení: 50 g kakaa, 25 g moučkového cukru

Podle návodu připravíme polevu. Smetanu svaříme, sejmeme z plotny a rozpustíme v ní máslo a tuk. Pak vmícháme likér  a instantní kávu a hmotu rozmícháme do krémova s polevou. Aby hmota ztuhla, necháme ji 24 hodin v chladu. Pak vytvarujeme kuličky, které vyválíme v kakaovém prášku smíchaném s cukrem a vložíme do papírových košíčků. 



... Bertík je nadšený z lineckého, vanilkových rohlíčků a mandlových stromečků. Ochutnal i včelí úl, ale čokoládové kuličky ani maďarské řezy ochutnat nechce ...



Recept na mandlové stromečky:  

70 g hladké mouky, 65 g másla, 50 g mletých loupaných mandlí, 40g moučkového cukru
na potření: 1 žloutek a mandlové lupínky

Mouku smícháme s mandlemi, cukrem a změklým máslem a vypracujeme vláčné těsto (podobné jako linecké). Na hodinu uložíme do chladu. Pak těsto rozválíme na pomoučeném válu a vykrajujeme tvary, které potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme mandlovými lupínky a v troubě vyhřáté na 150°C pečeme do zlatova ...


Žádné komentáře:

Okomentovat