pátek 5. ledna 2018

... zeleninový krém ...

při brouzdání na internetu a hledání co bych nového uvařila jsem narazila na pro mě zajímavou polévku. Je fakt, že kdybych před časem neochutnala bramborový krém v restauraci, asi by mě ji uvařit nenapadlo. Ale ochutnala jsem, byla výborná a tak jsem se do téhle ještě před koncem roku pustila ...


... originál receptu je zde. Recept jsem trochu poupravila. Množství na přiměřeně a ingredience podle toho jak je mám ráda ...

Recept:  
5 - 6 tvrdých brambor
4 velké mrkve
kousek celeru
cibulka
3/4 litrový zeleninový vývar
250ml smetany
Sůl, pepř, muškátový oříšek 
olivový olej


Petrželka na ozdobu 

Na oleji osmahneme cibulku, přidáme mrkev a na kousky nakrájený celer. Po chvíli zalijeme vodou se sušenou zeleninovou směsí (něco jako vegeta) nebo zeleninovým vývarem a přidáme brambory. Vše necháme povařit do změknutí. Rozmixujeme ponorným mixerem, ochutíme solí, muškátovým oříškem a pepřem. Přilijeme smetanu a necháme projít varem. 

Na ozdobu dáme petržel (tu jsem tentokrát neměla, ale myslím, že polévce dodá ten správný šmrnc :-). Nebo lze dochutit parmazánem. Podáváme s opečeným pečivem ... 



... oba jsme se s Bertíkem olizovali až za ušima. Polévky bylo dost, ale na ostatní nezbylo ...

... mějte hezký den ...

Danka

PS: omluvte prosím nevalné fotky, ale lépe se mi to opravdu nepodařilo vyfotit a kdybych chtěla nové, musela bych uvařit i novou polévku ;-)

20 komentářů:

  1. Ahoj Danko, dělám krémové polévky z různých směsí zeleniny.Ale pro mě je nej - brokolicový krém. Jen uvařím brokolici rozmixuji tyčákem přidám trochu soli a vegety a petrželku může se dát navrch trochu smetany -já nedávám.Pro změnu dám mrkev a bramboru a vše rozmixuji. Je to hotové v mžiku.Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Brokolicový krém taky dělám, se sýrovými noky, nebo hráškový krém z mraženého hrášku. Fakt to jsou rychlovky ;-) Hezký večer Hani, D.

      Vymazat
  2. Danko, máme moc rádi polévky a i ty krémové (někdo je rád vůbec nemá,nechápu). Tuto také dělávám. Zrovna předevčírem jsem vařila pórkový krém a také jsme se opět oblizovali :o), já ho dělám s přidáním brambory při vaření. Mňam...
    Hezký den a za fotky se neomlouvej, také se mi doma špatně fotí.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krémové polévky jsou opravdu skvělé, hlavně v tomto období. Fotky mě zlobí, nemám ráda, když to není ono ;-) Hezký večer Álo a děkuji, D.

      Vymazat
  3. Danka ja každú chvíľu skúšam všelijaké "mixované" polievky, aj keď chutia každému, na druhý deň to už nikto nechce jesť. Najviac chutí šampiňónový krém, netreba tam ani múka ani smotana, tak rodina si myslí že je to diétne a zdravé a mne zase chutí zelerový krém. Fotku sú perfektné, to PS. kludne vymaž. Prajem krásny nový rok.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Zitun, taky přeji krásný nový rok. Druhý den byla polévka ještě lepší než ten první, pochutnali jsme opravdu moc. Mouku do polévek nedávám vůbec, zelenina to zahustí dost, smetanu dávám, buď klasickou nebo sójovou. Krásný večer D.

      Vymazat
  4. Odpovědi
    1. Nezbývá než uvařit ;-) Hezký večer Marci, D.

      Vymazat
  5. Fotky se mi zdají dobré. Ovšem zeleninové krémy nejsou "můj šálek čaje" - já jsem vývarová ;-).
    Hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to já mám raději ty hustší ;-) Děkuji Stáňo, hezký večer D.

      Vymazat
  6. Zdravím Danko, tyto polévky dělám neustále a jen přidávám třeba brokolici, hrášek, dýni, houby nebo pórek. Jinak ta bramborová je taky výborná. Dělám asi 4 roky z pečených brambor a recept mám od Dulce de leche, kdyžtak jukni.
    Příjemný víkend, Kája.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za typ. Já tyhle krémové polévky mám ráda, ale nikdy jsem nezkoumala jak se vlastně dělají. Jsem ale ráda, že jsem je objevila ;-) D.

      Vymazat
  7. Mňam, tak tu bych moc ráda ochutnala. Mohla bych ji někdy zkusit uvařit, ale jen v malém množství, ač je manžel polévkový, nevím, jak by se na tuhle krémovou tvářil. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem vařila z menší dávky, než bylo v originále receptu ;-) Třeba bude manželovi chutnat :-) D.

      Vymazat
  8. Tak jednoduché a přitom tak chutné. Husté mixované polévky já můžu.
    Henrieta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě ji budu dělat častěji. Hezkou neděli Henriet, D.

      Vymazat
  9. Krémové polévky jsou fajn. Jednou jsem jedla i krémovou zeleninovou, ale připomínala mi spíš svíčkovou :-) K.

    OdpovědětVymazat
  10. Miluji krémové polévky - hříbkovou, brokolicovou, žampionovou a další a tuto rozhodně zkusím, už te´d na ni mám chuť. Opět je mi v práci zima a úplně vidím, jak bych se zahřála, mňam :) Krásný nedělní podvečer, Dani :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi rozšířím naše krémové polévky ;-) Hezký večer Šárko, D.

      Vymazat