pátek 4. března 2016

... dort Míša ...

... pekla jsem ho na oslavu Bertíkových narozenin, kterou měl s kamarády ... měla jsem z něj určité obavy, ale jak už jsem mnohokrát zjistila, nejlepší je se do toho pustit, vyzkoušet jestli to jde a teprve potom dělat závěry. Stejně to dopadlo i s tímto dortem ...



... z korpusu jsem strach neměla, ten je jednoduchý. Ale náplň a hlavně ta čokoládová poleva, to už bylo horší. Nakonec se povedlo všechno, jenom polevy příště musím udělat víc. V receptu tady byl asi menší průměr formy, než mám já ...



... recept jsem si i zkopírovala ...

Ingredience:

Na korpus:

4 vejce - bílky a žloutky zvlášť
4 lžíce moučkového cukru
1 lžíce oleje
4 lžíce polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
1 lžíce kakaa

Na náplň:

750 g tvarohu
200 g másla
cukr moučka podle uvážení - max. 200 g

Na čokoládovou polevu:

60 g hořké čokolády
50 g másla
1 lžíce mléka

Postup:

1. Korpus -  Troubu si předehřejeme na 180°C. Oddělíme žloutky od bílků, elektrickým šlehačem vyšleháme žloutky s olejem a cukrem do téměř bílé pěny. Vedle v čisté míse si ušleháme bílky do tužší pěny. Mouku prosejeme společně s práškem do pečiva a kakaem, do žloutkové směsi na střídačku lžící přidáváme bílky a mouku, dobře zapracujeme stěrkou na těsto. Krouživým pohybem stěrky vytvoříme kompaktní nadýchanou hmotu. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem, boky vymažeme tukem. Pečeme cca. 15 - 20 minut, propečení otestujeme špejlí. Uvolníme boky formy, korpus opatrně stáhneme ze spodku formy společně s pečícím papírem. Necháme perfektně vychladnout, ideálně na mřížce.   

2. Krém - máslo necháme pomalu rozpustit, postupně zašleháme do tvarohu, zašleháme i cukr. Upneme korpus zpátky do formy a navrstvíme na něj tvarohový krém.


3. Poleva - čokoládu spolu s máslem rozpustíme ve vodní lázni, přilijeme mléko a ihned vrstvíme na tvaroh. Vše dáme do ledničky dobře ztuhnout (ideálně přes noc, minimálně 2 hodiny).

2 komentáře: