pátek 1. listopadu 2019

... hotovo ...

na letošní podzimní prázdniny jsem se moc těšila. Zprvu to vypadalo, že vyrazíme zase do Rakouska, ale předpověď počasí nebyla vůbec hezká, tak jsem raději volila variantu "konečně dodělat letošní generální úklid bytu"! Začala jsem v lednu úklidem a vytříděním vánočních ozdob a v průběhu roku jsem pokračovala v dalších částech bytu, s tím, že do začátku adventu chci mít hotovo. A hotovo je. A ano to byl důvod těšení se. Těšení se na to, že už to dodělám a mám zase na pár let klid ...


... mám z toho radost, je mi tak nějak lehčeji, i když byt je stále plný a více minimalizovat věci kolem sebe ani nechci. Hodně mi v úklidu pomohly některé pasáže z knihy Zázračný úklid od Marie Kondo. Nejvíce asi ta, když nám věc nedělá radost, tak ji máme buď vyhodit, nebo poslat dál. Ono to tak nějak bude. Věc, kterou nemáme rádi, nesedí nám, nepřemýšlet kolik stála, nebo od koho je, dát ji prostě pryč. Neustále přemýšlení nad tou konkrétní věcí ubírá děsně energie. To, že se věci vytřídí a uklidí zase tu energii dají zpátky. U mě to přesně tak funguje ...


... i výměna nábytku v obýváku ve mě ještě více uzavřela minulost, doma se mi o hodně lépe dýchá a to je k nezaplacení ...


... i když mám hotovo zahálet nebudu. Čeká mě projekt "čítanka". Je to překvapení pro děti do školy. My rodiče máme tajně vyrobit knihu na památku. Bajky jsou dané, z nich se odvodí obrázky, to mi tak nevadí. Co mi vadí, je, že to nemám kdy udělat, protože jak už jsem dříve psala, než Bertík usne a já můžu začít, jdu spát taky ... no, mám na to celý listopad ;-) ...


... přeji krásný celý listopad. Už listopad!!!!!! ...

Danka 

16 komentářů:

  1. Krásné to doma máte, obdivuji, jak na malý prostor dokážete vměstnat tolik nábytku. My máme také celkem malý obyvák,ale nějak to asi neumím to hezky zútulnit a přijde mi, že už se nám tam ani nic nevejde.
    S úklidem jsem na tom byla podobně. K Vánocům jsem dostala knížku Zbavte se nepořádku s Feng-Šuej od Karen Kingstonový a hned 25.prosince jsem se pustila do úklidu,ale...nejdříve to byl fakt supr pocit,ale ten brzy pominul a tak jako byl nedokončený, nebo jak to nazvat. Ale bylo to tím, že pytle s oblečením, které jsem vytřídila tu stály od toho prosince až do začátku října. Prostě jsme nebyli schopní to odvést do kontejneru( je tedy pravda,že se u nás dost často konala sbírka do Diakonie,tak jsme čekali až se bude zase konat).
    Tudíž když už,tak protřídit a hned vyhodit, nenechávat to doma, protože pak ten pocit není dokonalý.
    Přeji krásné dny.
    Danča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Dančo. Feng-Šuej jsem zatím k nám domů nedostala :-)), ale vyřazování a následný odvoz naštěstí nějak zvládám. Ono u mě spíše šlo o chaos než o nepořádek, chaos i v životě, v hlavě a od toho se odvíjí i domácnost ... Krásné dny D.

      Vymazat
  2. Máš to doma hezké, takový příjemný poklid je z fotek zřejmý. Ano,ano je dobře občas věci doma probrat.
    Hezký den, Danko!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, děkuji Hani. Klidně je i mě, tak jsme ráda, že to je i vidět ;-). Měj se krásně, D.

      Vymazat
  3. Dani, chápu ten pocit, nejsem tak daleko, ale letos jsem taky hodně pokročilá. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten pocit, ten je úžasný :-) Zase jste dělali jiné věci, třeba terasu, ne? :-D Ono prostě nejde dělat všechno :-))) Krásné dny Marci, D.

      Vymazat
  4. Máš to pěkné :-). Já jsem tak někde ve čtvrtině - trochu jsme renovovali obývák (vymalování, nový koberec, část nového náabytku) a já se teď snažím protřídit věci, co dáváme zpátky a to mi jde sakra pomalu (i díky tomu, že máme volný pokoj po synovi a ten binec je prostě kam schovat). Mám problém nepotřebné, ale funkční věci vyhazovat. Snažím se je posílat dál, ale to je zas na dlouhé lokty :-(.
    Hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Stáni. Mě to trvalo 3/4 roku, ale to jsem věděla, nebyl prostor se tomu věnovat uceleně. Občas mi vyřazené věci leží dlouho v komoře, než je pošlu dál, ale naštěstí se málokdy vrátí zpátky ;-) Krásné dny, D.

      Vymazat
  5. Danka,
    krásne je u vás a máte môj veľký obdiv... Rada k vám zavítam aspoň takto virtuálne na návštevu a cítim sa fajn :-)
    Pekný a pohodový víkend,
    Aďka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji Aďko, jste vítána ;-) Snad se polepším s vkládáním příspěvků. Krásné dny D.

      Vymazat
  6. Tak tohle bych potřebovala a můj byt též:-))))

    OdpovědětVymazat
  7. Danko, to je teda šok!!! Byla jsem u tebe, když jsi měla plně jiný nábytek a jinou dispozici obýváku. Je to změna a moc se mi to líbí.Snad jen ten konferák je původní???? Měj hezké dny, I.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivi, nábytek byl ještě z prvního manželství. Už pár let jsem ho chtěla vyměnit a došlo na to až teď, ale hlavně že to je ;-) Konferák, jídelní stůl a sedačka zůstaly, pryč šel jenom ten starý nábytek. Děkuji a mějte se moc krásně, D.

      Vymazat
  8. Dani, máš to krásně útulné! Já teď radikálně uklízím každý rok, vloni jsem se stěhovala od manžela, takže všechno nepotřebné letělo pryč, letos jsme se stěhovali s přítelem do většího bytu, znovu jsme redukovali a třídili... uvidíme, co nás čeká příští rok :-D H.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsou teda změny Hani :-)) Já doufám, že dlouho třídit nic nebudu muset, jenom budu udržovat domácnost :-)) Krásné dny D.

      Vymazat