neděle 26. listopadu 2017

... na zkoušku ...

od té doby co jsem si řekla, že tu vánočku přece musím taky zvládnout, ji peču sama (několik let jsme ji dostávali od našich) ...


... protože se ty Vánoce přece jenom blíží a Bertík už o ní mluvil, rozhodla jsem se, že ji teda upeču a zkusím ji ze špaldové mouky ...


... jediný problém, který jsem s ní opět měla, bylo upletení - trvám na vánočce ze šesti, ale nejsem schopna ji tak uplést, proto ani nezveřejním foto celé vánočky, je to paskvil :-) ...


... recept podle kterého peču je zde. Vše jsem dodržela, pouze mouku jsem rozdělila takto: 125 g polohrubé obyčejné, zbytek byla špaldová ...
... jo a chutná normálně. Nechápu, že se špaldová mouka musí takto "objevit", aby se začala používat, když obsahuje více látek pro nás prospěšných ...
... krásnou neděli ...

Danka

12 komentářů:

  1. Dani, vánočku peču léta, ale z polohrubé mouky, ze špaldové jsem ji nezkoušela. Pletu ze 4, ze 3 a nakonec ze 2. Ze šesti to také neumím, ale líbí se mi. A nezáleží, jestli se povede zaplést, hlavně že chutná. Já dnes chci upéct perníčky - chaloupku a jablečné řezy na plech.
    Přeji krásnou neděli. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ze špaldové mouky je výborná. Kdyby neměla jinou barvu, skoro to nejde poznat ;-) Ze šesti se to učím už dlouho, ale zatím marně :-)) Hezký večer Dášo, D.

      Vymazat
  2. Dani, taky špaldovou mouku ráda používám. Před pár dny jsem se dívala na videa, jak plést vánočku. Ze šesti bych to asi nedala, nejspíš jsem natvrdlá, ale když jsem se tak dívala, asi bych skončila hned na začátku :)) Na vánoce ji péct nebudu, protože jsem 22, 23 i na Štědrý den dopo v práci, tak ji možná zkusím dřív anebo až někdy po N. roce, však to nevadí. Musím se totiž přiznat, že jsem ji ještě nedělala. Jojo, jsem ostuda. Ale vážně se už na ni chystám :)) Ale jak bude vypadat a jak ji spletu, to teda nevím :) Měj se krásně Danko a důležité je, že vánočka chutnala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě k upečení dokopalo to, že naši ji dělají výbornou, ale na mě už moc sladkou. Jak si člověk zvykne na méně cukru, není to pak ono. První výtvor jsem upletla ze tří a dala do kulaté formy - taky byla výborná ;-) Hezké dny Šárko, D.

      Vymazat
  3. Dani, já si vánočku každý rok nosím od mamky. Plete ve 3 vrstvách - ze 4, ze 3 a ze 2. Ze 6 bych ji taky uplést nedokázala, ačkoli jsem to pečlivě studovala na internetu :-) K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můj taťka ji umí ze šesti uplést, jenomže mě to neumí naučit. Udělá pár švihů a má to hotové, nestihnu to okoukat a pustit mě k tomu nepustí, protože má hrůzu, že se těsto "nachladí" :-))) Odkaz na netu mám uložený, ale je to marný, je to marný :-))) D.

      Vymazat
  4. Já už jsem sice dávko "velká holka", ale vánočku dostávám pořád ještě od maminky. Takže jsi lepší :-). A vypadá moc dobře.

    OdpovědětVymazat
  5. Tak tohle neumim, obdibuji. Sikulka jsi:-). M.

    OdpovědětVymazat
  6. Vánočky také doma peču, miluji tu vůni a každý rok jí domlouvám, aby mi nepadla na stranu. Ač zapíchávám pomocné špejle, pokaždé se mírně hne :o). Pletu ze 4,3 a 2. Ze 6 jsem ani nikdy nezkoušela, asi bych si zřejmě Danko zamotala ruce :o). A letos se chystám také přidat trochu špaldové mouky, začínám si na ni fakt zvykat.
    Tak dobrou chuť.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta ze šesti nepadá, drží tvar tím upletením ;-) Špaldové mouky dej klidně polovinu i více, je to opravdu výborné. Hezký večer Álo, D.

      Vymazat