čtvrtek 4. května 2017

... zakřikla jsem to ...

nedávno jsem psala jak mi krásně roste pilea a sophora. Pilea zatím dobrý, ale sophora ne. Z jedné strany rostou nové větvičky a to mám velikou radost ...



... ale ze strany druhé opadaly všechny lístky a zůstaly jen holé větve ...


... tak nevím, co s tím. Jestli to ušmiknout nebo nechat a doufat, že tam ještě něco vyroste. Na těch "starých", které ještě neopadaly úplně, rostou i nové lístky ...



... krásné odpoledne ...

Danka

16 komentářů:

  1. Tuhle kytičku já neznám, a tak asi ani moc neporadím. :-( Chvilku bych vyčkala, co se bude s opadanou částí dít a pak bych ji ustřihla, aby nebrala sílu té druhé, zdravé části. :-)
    Třeba se rostlinka ještě zberchá! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Luci, uvidím. Je zvláštní co se to s ní stalo. Hezký večer D.

      Vymazat
  2. Taky tuto kytičku neznám, ale je moc pěkná. No, možná bych zaštípla a chvíli počkala, jestli neobrazí. Radikálně ostříhat ji můžeš potom vždy, s tím bych nespěchala :) I když zas jak píše Lucka s tím oslabováním... nevím. Nejvíc oslabuje kvetení, si myslím, tak asi bych vyčkala chvíli :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tahle nekvete, na ustřižení je času dost, to je fakt. Hezký večer D.

      Vymazat
  3. Nemam ji, ale ja bych ji cas dala, ocividne se ji dari misty vyborne. Nemeli pozici? Drzim pesti. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne, Marci, pozici neměnila. Na stejném místě je určitě půl roku a před tím byla na stejném okně, jenom více vlevo :-) Děkuji a hezký večer D.

      Vymazat
  4. Dani ani já ti neporadím. Já bych určitě opadanou část zakrátila a vyčkala, co bude dál. Odstranit můžeš vždy, ale jestli je tento postup správný, nevím.
    Přeji, ať se zadaří.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každá rostlinka chce svoje, myslela jsem, že jsem tuhle zvládla a ona si dělá co chce :-) Krásný večer Dášo, D.

      Vymazat
  5. Tak tady bych taky nevěděla, co s ní. Asi bych spíš krátila opadné větvičky, ale je to spíš pocitové, než že bych věděla, jeslti je to dobře a proč...
    Hezký večer a šťastnou zahradnickou ruku

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Stáni, budu si držet palce, rok a kousek to se mnou vydržela a jenom co ji pochválím, tak začne padat. Kdybych aspoň věděla proč. Hezký večer D.

      Vymazat
  6. Kvítko taky neznám. Já bych jí chvilku ještě dala. Evidentně se jí nedaří zle, když má nové přírustky a protože je jaro, úplně bych z oslabení strach neměla. Až bude lepší počasí, dala bych jí pak na balkon někam do polostínu, to dělá úplný divy. Hodně zdaru, Kája.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já z ní mám radost, tak to vzdávat nebudu. Té minulé se vůbec nedařilo a suchou jsme ji zalévala asi půl roku, a na jaře jsem stále doufala, že se zazelená. Když mi došlo, že ne, s těžkým srdcem jsem ji vyhodila a koupila tuto :-) Děkuji Kájo, D.

      Vymazat
  7. Rozhodně bych jí dala ještě šanci. Na radikální sestřih je vždycky času dost. Třeba se projeví s lepším počasím...
    H.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dám, určitě :-) Třeba to zvládnou ty nové výhonky. D.

      Vymazat
  8. Dani, zrovna nedávno jsem narazila na zmínku o Sophoře, je to dočasné a obrazí, dej jí čas. Je to vlivem zimy, nedostatku světla. Už bych jí i pohnojila hnojivem na zelené pokojové rostliny.
    Mně pošla, ale tak moc mi o ni šlo, až jsem si zahubila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na tu mou první působil asi můj strach aby neuschla :-)) tahle byla celkem v pohodě. Hnojivo jí dopřeju, to by mohlo pomoct. Děkuji Marti, krásné dny D.

      Vymazat