pondělí 19. prosince 2016

... napečeno ...

kdysi jsem dělávala více druhů cukroví, ale poslední dobou se to ustálilo na sedmi (sedmé je nepečené a ještě není hotové, proto na fotce není :-)) ...


... před lety jsem zkoušela i tzv. zdravé. Kromě mě se ho nikdo jiný ani nedotkl a zjistila jsem, že mi taky více chutná to nezdravé. Nebo je to o zvyku ...


... vanilkové rohlíčky a linecké není třeba představovat. Letos jsem zkusila jak nové recepty, tak péct jenom z másla a jsem nadšená. Chutnají tak jemně. Naší další stálicí jsou včelí úly. Recepty na naše cukroví najdete tady. Je tam vše kromě včelích úlů ...


... a ten je tady ...

Recept: 
160 g mletých piškotů
60 g másla
2-3 lžíce mléka
100 g práškového cukru
2 lžíce kakaa
70 g mletých oříšků

Smícháme piškoty, změklé máslo, cukr, kakao, oříšky, mléko a rum. Místo mléka můžeme dáte více rumu. Vypracujeme vláčné těsto. Z těsta uděláme kuličku, vtlačíme do formičky. Po uschnutí naplníme krémem a přilepíme na linecké kolečko nebo piškot.

Krém: 
200 g másla, 
1 vanilkový cukr
2 vejce
2 lžíce krystal cukru
2 lžíce rumu


Máslo vyšleháme s vanilkovým cukrem. V horké lodní lázni vyšleháme vejce s krystal. cukrem do zhoustnutí, pak odstavíme, občas promícháme do vychladnutí. Oba polotovary zlehka smícháme a přidáme rum. Podle chuti můžeme do krému přidat hrst oříšků. 



... mandlové stromečky je mé oblíbené cukroví asi hned po vanilkových rohlíčcích. Není tak sladké a hlavně má opečené mandličky a to mám moc ráda. A na výrobu je to taky rychlovka, vše se udělá před šoupnutím do trouby a pak už je hotovo. Řezy sice nejsou úplně tak cukroví, ale kdysi jsem je udělala na zkoušku a zabydlely se u nás ...


... o našem sněhovém jsem psala tadyZměnila jsem mu pouze tvar, protože je tak mega sladké, že ve velikosti makronky úplně stačí ...


... když už bylo na talířku, nechala jsem ho k odpolednímu kafíčku ...


... a myslím, že obstálo :-)) ...


... přeji nám, ať tento týden všichni zvládneme s naprostým nadhledem a v klidu :-) ...

Danka

10 komentářů:

  1. Dani,krasa, mandlovy stromecek vypada nadherne, ale i jine kousky. Ja uz se snad dnes vrhnu na ulky, vypadaji krasne, jsou tmave, to my radi:-). M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Marci, tak ať se úlky podaří, těším se na výsledek ;-) Hezký den D.

      Vymazat
  2. Danuško, cukrovíčko máš nádherné! Obdivuji ty makronky, sama jsem je ještě nezkusila, sbírám odvahu... :) Odrazují mě totiž diskuze, kde s nimi většina žen nemá moc dobré zkušenosti, makronky se prý rozlily do šířky a vznikly z nich spíš takové rozteklé placky. :) Ale já je jednou vyzkouším! Třeba už příští rok, pro letošek už mám napečeno. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Luci :-) ony to asi nejsou TY! makronky, my mu od pradávna říkáme sněhové, jen jsem mu dala tvar makronek. V podstatě to jsou pusinky slepené krémem, který mi zůstal z úlů, jen jsme do něj přidala kakao ... Ze dvou bílků je toho slušná hromada. Ale já vím, že už máš napečeno, koukala jsem :-)) Hezký den D.

      Vymazat
  3. Máš to moc pěkné, ale i dobré určitě...Ila

    OdpovědětVymazat
  4. Máš to moc hezké. A počet tak akorát. Já dělám 9 druhů - rodinná dohoda, aby to zahrnovalo oblíbence každého z nás. Dva druhy ještě ale nemám - na vosí hnízda se chystám zítra a na kokosové kostky ve středu (to taky není úplně typické vánoční cukroví, nejlepší jsou čerstvé, takže je dělám na poslední chvíli). Recepty jsem dávala na blog loni http://werka13.blog.cz/1512/vanocni-cukrovi , ale nejsou tam všechny fotky (něco jsem v té době neměla hotové) a nějak jsem to nedotáhla do konce. A už několik let vánoční cukroví peču jen z másla (i ty recepty, kde byla Hera) - chutná nám to víc. Vlastně peču z Hery jen výjimečně, třeba když ji vytáhnu z Brandnooz boxu (použila jsem ji na štolu)
    Hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Stáni. Zatím si na počet nikdo nestěžoval :-) Mě se z másla moc nedařilo, tak jsem pekla z Hery, ale letos jsem si řekla, že to pokořím a povedlo se! Na recepty u Tebe jsem koukala, něco znám, něco ne. Krásný večer D.

      Vymazat
  5. Danko, cukroví vypadá moc dobře. Jste dobrý, že si dáte jen ten jeden talíř a zbytek opravdu necháte na vánoce :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Jani. Jo, necháváme. Ono ochutnávat je taky z čeho, občas se něco rozpadne a to si hezky rozdělíme :-)) Krásný den D.

      Vymazat